Caixa Benicarló aporta més de 200.000€ al seu entorn en 2019

Compromesa amb el desenvolupament i progrés de la societat que l’envolta, Caixa Benicarló ha contribuït en 2019 amb 204.000€ cap a la seua societat. La Memòria Social recull un any més les activitats més rellevants que s’han dut a terme en el terreny de l’educació, cultura, esport o entitats socials i va ser presentada en l’Assemblea General del passat 25 de juny. Els clients de l’entitat bancària benicarlanda poden arreplegar un exemplar en qualsevol de les seues oficines.

Segons ha indicat el director general de Caixa Benicarló, José Manuel Galán, “en esta Memòria Social mostrem com retornem una part important del benefici econòmic del nostre balanç econòmic cap al progrés de la nostra gent, com a banca de proximitat que som, i perquè tenim com a objectiu impulsar i motivar el desenvolupament econòmic i social de l’economia en diversos àmbits”.

Per exemple, en 2019 Caixa Benicarló va seguir donant suport i promocionant el producte estrella de l’horta de Benicarló i únic a la província amb el segell de Denominació d’Origen Protegida “Carxofa de Benicarló”, destinant 4.882,84€.

D’altra banda, la Jornada de Convivència Cooperativa que va reunir més de 1.400 persones per a tributar homenatge als socis agricultors jubilats supose un muntant econòmic de 26.790,47€.

El patrocini cultural i esportiu ha sigut també una constant de l’entitat amb 22.805,54€ en el 2019. En este àmbit destaque l’aportació de 8.000€ als “Premis Literaris Ciutat de Benicarló” o la beca per seguir catalogant el Fons Fotogràfic José Palanques, mitjançant conveni amb la Fundació Universitat Empresa-Jaume I amb una aportació de 4.854,72€.

Resulta també significativa la sensibilitat de l’entitat cap al terreny social. En esta àrea destaquen els 10.000€ destinats a les entitats que gaudeixen de la predilecció del socis a través de l’enquesta dissenyada a este efecte en l’anomenada campanya “Caixa Solidària”.

Per la seua banda, l’import corresponent a la promoció a l’associacionisme cooperatiu ascendeix a 26.381,05€ incloent en esta partida la campanya “Per Nadal, producte de proximitat” i el calendari per als socis.

I finalment, per comptar permanentment amb un capital humà preparat intel·lectualment i compromès en el seu singular model empresarial han suposat una inversió de 16.005,74€.

Educació

Cal destacar també el reconeixement que la Fundació Caixa Benicarló fa als estudiants fills de socis, aportant l’any passat 51.960€ en vals escolars per bescanviar en llibres de text i material. En total es van beneficiar 866 alumnes, a raó de 60€ cadascun.

“L’excel·lència escolar, com a mitjà que assegure aconseguir les metes formatives personals fa que Caixa Benicarló també concedirem 7 beques de 1.000€ per als estudis universitaris, amb una inversió de 7.000€, premiant l’esforç acadèmic individual”, ha detallat el director general.

També l’entitat bancària oferix una agenda escolar gratuïta en valencià als alumnes del col·legis d’Educació Primària de Benicarló, Càlig i Peníscola, acció que comporta una inversió cultural de 6.458,44€.

Quines novetats ens trobem als mercats davant la “nova normalitat”?

Ens trobem en l’etapa de la «nova normalitat». Han passat més de 100 dies des que es van adoptar les mesures de confinament i restricció de l’activitat per intentar contenir la pandèmia causada pel coronavirus Covid-19. La fi de l’Estat d’Alarma a Espanya i la reobertura de les fronteres amb la UE apunten a una reactivació gradual de l’activitat econòmica, tot i que encara trobem moltes incerteses en l’àmbit sanitari i en l’econòmic.

Situació actual de la pandèmia

Amb gairebé 11 milions d’infectats al món, 521.355 morts i 5.767.410 de persones recuperades, la pandèmia està lluny de ser controlada a nivell mundial. De fet, el nombre de nous casos creix cada dia.

A Europa, el virus està més controlat, tot i que es manté en alerta davant el risc de rebrots. El focus de l’epidèmia s’ha traslladat a Amèrica, centrant-se en Estats Units i el Brasil, els països amb més contagis en els últims dies.

El volum de recursos destinats a combatre el virus a nivell mundial, tant des de l’àmbit públic com privat, no té precedents. El descobriment d’un tractament efectiu contra el coronavirus o una vacuna que es puga aplicar de forma massiva, canviaria definitivament l’escenari, tot i que les successives fases per les que passe el procés de creació de la vacuna, fan que siga difícil preveure que disposem d’ella a curt termini.

El major risc al qual s’enfronten actualment les economies, és el d’un rebrot de virus, de tal magnitud, que exigeixi tornar a el confinament, de manera que la recuperació econòmica està lligada a l’evolució de la pandèmia.

Recuperació desigual

No totes les economies estan implementant les mateixes mesures ni estan anant al mateix ritme, de manera que, l’impacte de la crisi serà asimètric per països. Les polítiques expansives adoptades pels governs incrementaran els dèficits públics de forma notable. Aquells països més endeutats patiran més, i la seva recuperació serà més complicada perquè el seu marge de maniobra és més limitat.

En tot cas, el ritme de la recuperació econòmica vindrà determinat en bona mesura per l’evolució que experimente la demanda interna i a Europa Occidental aquest epígraf té un pes de el 70% de l’PIB.

Una notícia molt positiva a Europa ha estat l’anunci del Fons de Reconstrucció Europeu, amb un volum de 750.000 milions d’euros. l’aprovació de la qual esperem que siga aprovada per tots els estats membres amb les menors modificacions possibles. Com sabeu, els països més perjudicats per la pandèmia, com Itàlia i Espanya, són els que rebrien la major part dels subsidis. A més, l’accés a aquests fons estarà subjecte a condicions i a un seguiment de l’acompliment de les reformes, que a mitjà termini afavoreixin el creixement econòmic.

El BCE, per la seva banda, amb l’objectiu d’estimular el consum i ajudar a la recuperació econòmica, ha augmentat la compra d’actius en els dos principals programes que té actualment en funcionament: 120.000 milions en el Programa de Compra d’Actius i 600.000 milions de euros fins als 1,35 bilions en el Programa de Compres per la Emergència de la Pandèmia.

La ràpida resposta dels bancs centrals i els governs, ha fet que els mercats s’hagen recuperat dels mínims des del març, però aquesta pujada tan vertical estaria descomptant una recuperació en V de l’economia que, a dia d’avui, sembla poc probable.

Què esperem a nivell macroeconòmic …

Ens enfrontem a una recessió profunda en l’economia amb caigudes de l’PIB a nivell mundial. En el seu informe de juny, en comparació amb el pronòstic d’abril de Perspectives de l’economia mundial (informe WEO, per les sigles en anglès), l’FMI pronostica una recessió mundial més profunda en 2020 i una recuperació més lenta en 2021. Es preveu que el producte mundial disminuirà 4,9 % el 2020 -o sigui, 1,9 punts percentuals menys que el projectat a l’abril- i que estarà seguit d’una recuperació parcial, amb un creixement de 5,4% el 2021.

El BCE ha actualitzat també les seves previsions econòmiques i espera que el PIB de la zona euro es contregui un 8,7% el 2020, per recuperar al voltant d’un 5% el 2021, però aquest repunt estaria condicionat a l’èxit dels governs en la contenció de virus i a l’efectivitat de les mesures preses per donar suport l’economia.

Les dades a Espanya són menys favorables, segons el Banc d’Espanya s’espera una contracció de l’PIB espanyol fins al 11,6% per a aquest any, a causa de l’exposició de la nostra economia a el sector serveis, especialment al turisme, que comportarà una recuperació més lenta que en el conjunt de la zona euro.

És aviat per calibrar l’abast de la recessió actual, de manera que som cauts davant la recuperació que estem veient a les borses, ja que les previsions de beneficis de les companyies estan envoltades d’incertesa i el seu reflex en la seva valoració també ha de prendre amb cautela. Segons la nostra opinió, hem de seguir sent prudents, més quan les companyies també es mostren contingudes en les seves estimacions de beneficis.

A tot això s’afegeix l’increment de la tensió entre els Estats Units i la Xina, al qual estem assistint en aquestes últimes setmanes i que, de moment, el mercat està obviant, però en qualsevol moment podria provocar una correcció o una consolidació de nivells després d’aquesta forta pujada.

Per tot això, insistim en tenir carteres diversificades, que és la millor manera d’atenuar les possibles retallades, sense renunciar a les pujades, centrant-nos en companyies de qualitat, amb baixos nivells de deute i amb important generació de caixa de forma recurrent.

Les tendències que han vingut per quedar-se …

La Covid-19 ha portat canvis en els comportaments dels consumidors que es preveuen duradors i l’increment de l’ús de la tecnologia és un d’ells. Els patrons de consum després del confinament, afavoreixen el desenvolupament de la digitalització, que s’aplica a sectors tan diversos com la distribució, alimentació, salut o entreteniment.

Una altra de les tendències que surt enfortida d’aquesta crisi és la Sostenibilitat. Els criteris ambientals, socials i de bon govern cada vegada tenen més importància per als inversors. De fet, el pressupost de la Unió Europea en el pla 2021-2027, vincula 1,85 bilions d’euros a l’economia sostenible. Les inversions sostenibles són una tendència que s’està consolidant a Europa i l’interès per aquest tipus d’inversions es va a incrementar.

El sector salut ha demostrat ser un dels més rellevants, actuant durant aquest període com a valor refugi. A dia d’avui segueix mostrant un major creixement, impulsat per les tendències demogràfiques, com l’envelliment de la població en la major part dels països occidentals, o els avenços científics. A més, la creixent preocupació de la societat per la salut, impulsarà el desenvolupament d’aquest sector, i concedirà una superioritat estratègica als països amb millor tecnologia i capacitat innovadora.

També esperem que augmenten les inversions mediambientals i en energies renovables, a l’igual que la de productes i serveis que contribueixin a un món més net i eficient.

La visió de construir, entre tots, un món més sostenible, ha anat calant a poc a poc en la societat: els millennials aspiren a treballar per un món millor, els governs llancen regulacions que obliguen a les empreses a reportar informació més enllà de la financera , i també les empreses integren en el seu discurs la sostenibilitat.

La gestió en els nostres fons …

En l’actual entorn de mercat, la caiguda dels tipus d’interès, la contracció econòmica i la incertesa, representen desafiaments importants i aquest és el moment d’ampliar l’horitzó d’inversió i buscar alternatives.

En Gescooperativo intentem buscar companyies generadores de caixa de forma consistent, amb balanços solvents, i això ho trobem en el sector tecnològic, en el que a dia d’avui estem sobreponderats en la majoria dels nostres fons.

Actualment tenim una posició de liquiditat mica superior a l’habitual per aprofitar la volatilitat típica de el període estival. En els fons de renda fixa, el major pes de la inversió es troba en deute públic espanyol; en els fons mixtos, s’ha reduït l’exposició a high yield, i també s’han reduït les durades de les carteres de renda fixa.

Quant als nostres fons mixtos conservadors, estan evolucionant raonablement bé, especialment els mixtos internacionals. Pensem que la recuperació serà més ràpida i pronunciada fora de les nostres fronteres.

Com a resum, hem configurat una estratègia defensiva, que consisteix a seleccionar inversions que, a mig termini, es vegen poc impactades per l’actual situació, i es troben a preus atractius.

*Article elaborat per Gescooperativo, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva de el Grup de Caixes Rurals. Actualizació de dades per part de Caixa Benicarló.