Què està passant als mercats?

Situació actual de la pandèmia?

La majoria dels països han anat relaxant les seues mesures de confinament, en un esforç per tornar a posar en marxa les seves economies, la qual cosa ha portat un increment de contagis amb desigual incidència per països. En l’últim mes, hem assistit a un augment de casos a Europa, amb Espanya i França al capdavant, mentre que els EUA i els països emergents registren una millora, encara que es mantenen xifres elevades, sobretot al Brasil i l’Índia.

No obstant això, a pesar de l’augment dels contagis, la situació difereix a la viscuda al març. D’una banda, s’ha incrementat el número de test a la població com a mesura de contenció del virus i per l’altra, s’ha reduït de manera considerable el nombre d’hospitalitzacions i la taxa de mortalitat, que se situa molt per sota de la registrada en la primera onada. El que sembla evident, és que fins que no s’aconsegueixi una vacuna o un tractament efectiu accessible a nivell mundial, resultarà difícil aconseguir els nivells de creixement previs a esta crisi. Pel que creiem que aquesta segona onada no serà tan intensa, però probablement serà més duradora.

Quant a la situació actual de la vacuna, dels 33 projectes de desenvolupament que a nivell mundial es troben en fase clínica; set d’ells, encapçalats per la Universitat d’Oxford, es troben en la seva fase final. També hem conegut en els últims dies, notícies molt positives per part dels principals laboratoris sobre nous test d’antígens, amb resultats ràpids i elevada efectivitat, que delimitarien el risc d’expansió del virus durant el període d’espera a la vacuna. Alguns governs es mostren optimistes en l’obtenció d’una vacuna efectiva abans de finals d’enguany, a tot això, les previsions parlen de finals de 2021 per a la vacunació massiva de la població.

La tornada a la nova normalitat

En els últims mesos hem assistit a una millora de les dades econòmiques, gràcies a la reobertura de les economies i al suport dels bancs centrals i governs. Tant les economies avançades com les emergents han registrat un fort impuls del comerç minorista després del període de confinament. No obstant això, després de l’eufòria que ha suposat la tornada a la nova normalitat, s’obre una etapa en la qual toca conviure amb l’amenaça de nous rebrots, un augment progressiu de la desocupació i una moderació en el consum. Per situar-nos en context, el PIB global contínua un 4% per sota dels nivells anteriors a març, la demanda de petroli es troba un 10% per sota i la desocupació als Estats Units duplica la xifra anterior a aquesta situació.

Als EUA hem vist una certa desacceleració en la recuperació i, encara que queda pendent l’aprovació del nou paquet d’ajudes fiscals que tractarà de reimpulsar l’economia, serà difícil treure’l abans de les eleccions.

A Espanya les dades no conviden a l’optimisme, les previsions del PIB del 3er trimestre parlen d’una pujada del 10%, encara que no acompanyarà tant la creació d’ocupació, ja que es veurà sobrecarregat pel sector serveis, que continuarà sent el més afectat.

Com a resum, i malgrat l’eufòria dels mercats vista en els últims mesos, les previsions de creixement tant per als EUA com per a Europa, continuen sent una incògnita, pel fet que qualsevol previsió, es veu ràpidament alterada per l’evolució de la pandèmia. Per això, creiem que la volta a nivells anteriors al Covid no arribarà fins a 2022, i les expectatives de recuperació en forma de V, ens semblen massa optimistes.

Les últimes actuacions dels Bancs Centrals

Hem assistit a un canvi en el marc d’actuació de la Reserva Federal que parla d’un objectiu d’inflació mitjana en el 2%. Això que pot semblar un canvi poc cridaner, té un gran impacte, ja que permet que la inflació supere temporalment la barrera del 2% i amb això retardar la pujada dels tipus d’interès als EUA, segurament fins a finals del 2023 o 2024.

Quant a la zona Euro, no hi ha hagut canvis en la seva política monetària, només en les seves previsions econòmiques per a este exercici, estimant un descens del PIB del 8% i un creixement del 5% en 2021. Creiem que la recuperació de l’economia de l’eurozona, fins a nivells previs al Covid, serà en 2022, i en alguns països es retardarà a 2023.

Davant l’escenari actual, la rendibilitat del deute sobirà és molt baixa. Quant al crèdit, el mercat primari de bonus corporatius ha incrementat la seva activitat, i és previsible que les companyies aprofiten este entorn de tipus baixos, per a continuar fent emissions en els pròxims mesos, assegurant-se d’esta manera, finançament a llarg termini amb un cost financer molt baix. Quant als inversors, la necessitat d’aconseguir una rendibilitat superior a la del deute públic o els bonus corporatius d’alta qualitat, provoca una relaxació dels criteris de risc, facilitant així la inversió en bonus sense grau d’inversió, i també els moviments cap als mercats de renda variable.

Què està passant amb les borses?

En l’últim mes les borses han pujat, obviant les notícies sobre l’augment de contagis i centrant-se en les expectatives de recuperació econòmica, i en l’esperança d’una vacuna en el curt termini. Ens sembla que el mercat ha descomptat massa aviat tots dos esdeveniments, ja que encara hi ha molta incertesa entorn de l’economia i a l’efectivitat de les potencials vacunes.

El comportament de les borses està sent asimètric, amb valors de creixement, com són els lligats a la tecnologia, amb una evolució molt positiva, mentre que en el costat oposat trobem valors més lligats al cicle econòmic com el sector financer o la indústria pesant.

Quant a distribució geogràfica observem diferències. Destaquen els EUA amb els seus índexs S&P 500 i Nasdaq recuperant tot el perdut per la Covid, i marcant nous màxims històrics durant l’estiu, fet que ha portat a les valoracions dels seus actius a nivells molt exigents. De fet, en aquests primers dies de setembre, estem veient correccions que, de moment, les estem considerant com a moviments de recollida de beneficis després de les fortes pujades.

A Europa el moviment registrat durant l’estiu ha estat molt lateral, amb l’Eurostoxx en un rang del 3.200-3.400. A priori, i encara que veiem una valoració més atractiva dels índexs europeus, és difícil veure un millor comportament de la borsa europea si no acompanya l’evolució del sector financer; veiem moviments corporatius a Espanya, i el BCE també intenta empènyer cap a fusions bancàries en la zona euro, però és difícil predir que aquests es concreten en el curt termini.

Els resultats empresarials en el 2n trimestre als EUA han resultat millor de l’esperat; la seva activitat econòmica es va parar menys; mentre que a Europa han resultat en línia amb allò que es preveu.

Les valoracions de les borses són exigents en termes absoluts i també respecte a les seves mitjanes històriques, i alguna cosa a tenir en compte: s’està produint una dissociació entre la valoració de les empreses, l’economia real i les previsions de beneficis dels pròxims anys. En este context, és molt rellevant la selecció de companyies, seguim centrats en empreses amb forta generació de caixa i visibilitat de resultats, evitant les empreses molt endeutades, les quals es puguen veure molt afectades, en cas que la pandèmia s’allargue més en el temps.

A Espanya, les companyies, en general, esperen que els beneficis milloren de manera significativa en 2021, encara que, probablement, no aconsegueixen els beneficis de l’any passat, i en sectors com l’oci i els viatges s’haurà d’esperar a 2022-2023 per a recuperar els nivells de 2019.

De cara als pròxims mesos, veiem diversos factors que poden generar incertesa i afectar els mercats, produint un augment de la volatilitat. Com per exemple, la proximitat de les eleccions als Estats Units o l’evolució de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. Quant a Europa, un tema que reprèn el protagonisme, després d’haver passat a un segon pla durant els últims mesos, són les negociacions sobre el Brexit. Creiem que la negociació apurarà els terminis marcats i encara que esperem algun tipus d’acord, les relacions s’han tensionat per les pretensions de Regne Unit d’incomplir l’acord de sortida amb la Unió Europea.

Veiem raons positives que donen suport a una recuperació gradual de les economies encara que no es produirà d’igual forma en tots els països, mercats, actius o sectors, però aquí és on és clau continuar posant el focus a mantenir les carteres diversificades. És sens dubte, la millor manera de reduir el risc i beneficiar-se de la rendibilitat dels diferents actius.

*Article elaborat per Gescooperativo, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva del Grup de Caixes Rurals.

*Podeu llegir-lo en castellà en el blog de Ruralvia.

Premi de 12.000 euros per a l’Excel·lència Acadèmica

Tot i l’especial situació que estem vivint marcada per la crisi sanitària del Coronavirus, Caixa Benicarló seguix endavant amb la seua tasca i, com cada mes de setembre, ha lliurat els premis de les Beques a l’Excel·lència Acadèmica. En esta XXIVena edició l’entitat financera benicarlanda ha guardonat 12 estudiants, que rebran una beca individual de 1.000€ per destinar al estudis universitaris i superiors que comencen en el curs 2020-2021.

La pandèmia no ha permès fer l’habitual acte de lliurament presencial però Caixa Benicarló ha donat a conèixer els noms dels guardonats, que procedeixen dels instituts de Benicarló i Peníscola. Els alumnes becats en esta edició són els següents: Nuria Bayarri Bonich  (IES Afred Ayza), Alba Bretó Bretó (IES Ramón Cid), Marta Esteller Queral  (Col·legi La Salle), David García Alsina  (IES Ramón Cid), Óscar García Alsina (IES Ramón Cid), Aitana Gargallo Sospedra (IES Ramón Cid), Andreu Llopis Tejedor (IES Joan Coromines),  Oriol Lluch Oms (IES Ramón Cid), Marta Mejías Senar (IES Joan Coromines), Sara Mestre Forés (IES Ramón Cid), Rocío Monroig Bengoechea (IES Ramón Cid) y Somaia Tahiri Tahiri (IES Afred Ayza).

“Tot i que enguany no podrem comptar amb la foto conjunta de tots els guardonats, volem reconèixer també el seu mèrit i esforç per les notes obtingudes en les proves d’accés a la Universitat, i per això, hem preparat una imatge i una frase que identifica a cadascun dels protagonistes, destacant la carrera que cursaran i la universitat que han escollit. Les difondrem per les nostres xarxes socials i també podrem conèixer als protagonistes de les beques 2020 mitjançant el nostre blog”, ha detallat el director de Caixa Benicarló , José Manuel Galán.

Les Beques a l’Excel·lència Acadèmica de Caixa Benicarló afavorixen els fills dels socis de l’entitat bancària que compleixen determinats vincles comercials, a la vista de les avaluacions obtingudes en les proves d’accés a la Universitat. Galán també ha afegit que “la Fundació Caixa Benicarló aplega a la XXIV edició d’estes beques amb un nombre total de 185 becats que han rebut 179.742,56€. Les Beques d’Excel·lència són la nostra clara aposta per invertir en la formació del capital humà. Per això, reconeixem l’excel·lència acadèmica com a un premi al rigorós treball i esforç intel·lectual d’estos 12 alumnes dels instituts de Benicarló i Peníscola”.

Finalment, Caixa Benicarló informa que les bases de la nova edició de les Beques d’Excel·lència 2020-2021 es poden consultar al web de l’entitat www.caixabenicarlo.es

Caixa Benicarló aporta més de 200.000€ al seu entorn en 2019

Compromesa amb el desenvolupament i progrés de la societat que l’envolta, Caixa Benicarló ha contribuït en 2019 amb 204.000€ cap a la seua societat. La Memòria Social recull un any més les activitats més rellevants que s’han dut a terme en el terreny de l’educació, cultura, esport o entitats socials i va ser presentada en l’Assemblea General del passat 25 de juny. Els clients de l’entitat bancària benicarlanda poden arreplegar un exemplar en qualsevol de les seues oficines.

Segons ha indicat el director general de Caixa Benicarló, José Manuel Galán, “en esta Memòria Social mostrem com retornem una part important del benefici econòmic del nostre balanç econòmic cap al progrés de la nostra gent, com a banca de proximitat que som, i perquè tenim com a objectiu impulsar i motivar el desenvolupament econòmic i social de l’economia en diversos àmbits”.

Per exemple, en 2019 Caixa Benicarló va seguir donant suport i promocionant el producte estrella de l’horta de Benicarló i únic a la província amb el segell de Denominació d’Origen Protegida “Carxofa de Benicarló”, destinant 4.882,84€.

D’altra banda, la Jornada de Convivència Cooperativa que va reunir més de 1.400 persones per a tributar homenatge als socis agricultors jubilats supose un muntant econòmic de 26.790,47€.

El patrocini cultural i esportiu ha sigut també una constant de l’entitat amb 22.805,54€ en el 2019. En este àmbit destaque l’aportació de 8.000€ als “Premis Literaris Ciutat de Benicarló” o la beca per seguir catalogant el Fons Fotogràfic José Palanques, mitjançant conveni amb la Fundació Universitat Empresa-Jaume I amb una aportació de 4.854,72€.

Resulta també significativa la sensibilitat de l’entitat cap al terreny social. En esta àrea destaquen els 10.000€ destinats a les entitats que gaudeixen de la predilecció del socis a través de l’enquesta dissenyada a este efecte en l’anomenada campanya “Caixa Solidària”.

Per la seua banda, l’import corresponent a la promoció a l’associacionisme cooperatiu ascendeix a 26.381,05€ incloent en esta partida la campanya “Per Nadal, producte de proximitat” i el calendari per als socis.

I finalment, per comptar permanentment amb un capital humà preparat intel·lectualment i compromès en el seu singular model empresarial han suposat una inversió de 16.005,74€.

Educació

Cal destacar també el reconeixement que la Fundació Caixa Benicarló fa als estudiants fills de socis, aportant l’any passat 51.960€ en vals escolars per bescanviar en llibres de text i material. En total es van beneficiar 866 alumnes, a raó de 60€ cadascun.

“L’excel·lència escolar, com a mitjà que assegure aconseguir les metes formatives personals fa que Caixa Benicarló també concedirem 7 beques de 1.000€ per als estudis universitaris, amb una inversió de 7.000€, premiant l’esforç acadèmic individual”, ha detallat el director general.

També l’entitat bancària oferix una agenda escolar gratuïta en valencià als alumnes del col·legis d’Educació Primària de Benicarló, Càlig i Peníscola, acció que comporta una inversió cultural de 6.458,44€.

Quines novetats ens trobem als mercats davant la “nova normalitat”?

Ens trobem en l’etapa de la «nova normalitat». Han passat més de 100 dies des que es van adoptar les mesures de confinament i restricció de l’activitat per intentar contenir la pandèmia causada pel coronavirus Covid-19. La fi de l’Estat d’Alarma a Espanya i la reobertura de les fronteres amb la UE apunten a una reactivació gradual de l’activitat econòmica, tot i que encara trobem moltes incerteses en l’àmbit sanitari i en l’econòmic.

Situació actual de la pandèmia

Amb gairebé 11 milions d’infectats al món, 521.355 morts i 5.767.410 de persones recuperades, la pandèmia està lluny de ser controlada a nivell mundial. De fet, el nombre de nous casos creix cada dia.

A Europa, el virus està més controlat, tot i que es manté en alerta davant el risc de rebrots. El focus de l’epidèmia s’ha traslladat a Amèrica, centrant-se en Estats Units i el Brasil, els països amb més contagis en els últims dies.

El volum de recursos destinats a combatre el virus a nivell mundial, tant des de l’àmbit públic com privat, no té precedents. El descobriment d’un tractament efectiu contra el coronavirus o una vacuna que es puga aplicar de forma massiva, canviaria definitivament l’escenari, tot i que les successives fases per les que passe el procés de creació de la vacuna, fan que siga difícil preveure que disposem d’ella a curt termini.

El major risc al qual s’enfronten actualment les economies, és el d’un rebrot de virus, de tal magnitud, que exigeixi tornar a el confinament, de manera que la recuperació econòmica està lligada a l’evolució de la pandèmia.

Recuperació desigual

No totes les economies estan implementant les mateixes mesures ni estan anant al mateix ritme, de manera que, l’impacte de la crisi serà asimètric per països. Les polítiques expansives adoptades pels governs incrementaran els dèficits públics de forma notable. Aquells països més endeutats patiran més, i la seva recuperació serà més complicada perquè el seu marge de maniobra és més limitat.

En tot cas, el ritme de la recuperació econòmica vindrà determinat en bona mesura per l’evolució que experimente la demanda interna i a Europa Occidental aquest epígraf té un pes de el 70% de l’PIB.

Una notícia molt positiva a Europa ha estat l’anunci del Fons de Reconstrucció Europeu, amb un volum de 750.000 milions d’euros. l’aprovació de la qual esperem que siga aprovada per tots els estats membres amb les menors modificacions possibles. Com sabeu, els països més perjudicats per la pandèmia, com Itàlia i Espanya, són els que rebrien la major part dels subsidis. A més, l’accés a aquests fons estarà subjecte a condicions i a un seguiment de l’acompliment de les reformes, que a mitjà termini afavoreixin el creixement econòmic.

El BCE, per la seva banda, amb l’objectiu d’estimular el consum i ajudar a la recuperació econòmica, ha augmentat la compra d’actius en els dos principals programes que té actualment en funcionament: 120.000 milions en el Programa de Compra d’Actius i 600.000 milions de euros fins als 1,35 bilions en el Programa de Compres per la Emergència de la Pandèmia.

La ràpida resposta dels bancs centrals i els governs, ha fet que els mercats s’hagen recuperat dels mínims des del març, però aquesta pujada tan vertical estaria descomptant una recuperació en V de l’economia que, a dia d’avui, sembla poc probable.

Què esperem a nivell macroeconòmic …

Ens enfrontem a una recessió profunda en l’economia amb caigudes de l’PIB a nivell mundial. En el seu informe de juny, en comparació amb el pronòstic d’abril de Perspectives de l’economia mundial (informe WEO, per les sigles en anglès), l’FMI pronostica una recessió mundial més profunda en 2020 i una recuperació més lenta en 2021. Es preveu que el producte mundial disminuirà 4,9 % el 2020 -o sigui, 1,9 punts percentuals menys que el projectat a l’abril- i que estarà seguit d’una recuperació parcial, amb un creixement de 5,4% el 2021.

El BCE ha actualitzat també les seves previsions econòmiques i espera que el PIB de la zona euro es contregui un 8,7% el 2020, per recuperar al voltant d’un 5% el 2021, però aquest repunt estaria condicionat a l’èxit dels governs en la contenció de virus i a l’efectivitat de les mesures preses per donar suport l’economia.

Les dades a Espanya són menys favorables, segons el Banc d’Espanya s’espera una contracció de l’PIB espanyol fins al 11,6% per a aquest any, a causa de l’exposició de la nostra economia a el sector serveis, especialment al turisme, que comportarà una recuperació més lenta que en el conjunt de la zona euro.

És aviat per calibrar l’abast de la recessió actual, de manera que som cauts davant la recuperació que estem veient a les borses, ja que les previsions de beneficis de les companyies estan envoltades d’incertesa i el seu reflex en la seva valoració també ha de prendre amb cautela. Segons la nostra opinió, hem de seguir sent prudents, més quan les companyies també es mostren contingudes en les seves estimacions de beneficis.

A tot això s’afegeix l’increment de la tensió entre els Estats Units i la Xina, al qual estem assistint en aquestes últimes setmanes i que, de moment, el mercat està obviant, però en qualsevol moment podria provocar una correcció o una consolidació de nivells després d’aquesta forta pujada.

Per tot això, insistim en tenir carteres diversificades, que és la millor manera d’atenuar les possibles retallades, sense renunciar a les pujades, centrant-nos en companyies de qualitat, amb baixos nivells de deute i amb important generació de caixa de forma recurrent.

Les tendències que han vingut per quedar-se …

La Covid-19 ha portat canvis en els comportaments dels consumidors que es preveuen duradors i l’increment de l’ús de la tecnologia és un d’ells. Els patrons de consum després del confinament, afavoreixen el desenvolupament de la digitalització, que s’aplica a sectors tan diversos com la distribució, alimentació, salut o entreteniment.

Una altra de les tendències que surt enfortida d’aquesta crisi és la Sostenibilitat. Els criteris ambientals, socials i de bon govern cada vegada tenen més importància per als inversors. De fet, el pressupost de la Unió Europea en el pla 2021-2027, vincula 1,85 bilions d’euros a l’economia sostenible. Les inversions sostenibles són una tendència que s’està consolidant a Europa i l’interès per aquest tipus d’inversions es va a incrementar.

El sector salut ha demostrat ser un dels més rellevants, actuant durant aquest període com a valor refugi. A dia d’avui segueix mostrant un major creixement, impulsat per les tendències demogràfiques, com l’envelliment de la població en la major part dels països occidentals, o els avenços científics. A més, la creixent preocupació de la societat per la salut, impulsarà el desenvolupament d’aquest sector, i concedirà una superioritat estratègica als països amb millor tecnologia i capacitat innovadora.

També esperem que augmenten les inversions mediambientals i en energies renovables, a l’igual que la de productes i serveis que contribueixin a un món més net i eficient.

La visió de construir, entre tots, un món més sostenible, ha anat calant a poc a poc en la societat: els millennials aspiren a treballar per un món millor, els governs llancen regulacions que obliguen a les empreses a reportar informació més enllà de la financera , i també les empreses integren en el seu discurs la sostenibilitat.

La gestió en els nostres fons …

En l’actual entorn de mercat, la caiguda dels tipus d’interès, la contracció econòmica i la incertesa, representen desafiaments importants i aquest és el moment d’ampliar l’horitzó d’inversió i buscar alternatives.

En Gescooperativo intentem buscar companyies generadores de caixa de forma consistent, amb balanços solvents, i això ho trobem en el sector tecnològic, en el que a dia d’avui estem sobreponderats en la majoria dels nostres fons.

Actualment tenim una posició de liquiditat mica superior a l’habitual per aprofitar la volatilitat típica de el període estival. En els fons de renda fixa, el major pes de la inversió es troba en deute públic espanyol; en els fons mixtos, s’ha reduït l’exposició a high yield, i també s’han reduït les durades de les carteres de renda fixa.

Quant als nostres fons mixtos conservadors, estan evolucionant raonablement bé, especialment els mixtos internacionals. Pensem que la recuperació serà més ràpida i pronunciada fora de les nostres fronteres.

Com a resum, hem configurat una estratègia defensiva, que consisteix a seleccionar inversions que, a mig termini, es vegen poc impactades per l’actual situació, i es troben a preus atractius.

*Article elaborat per Gescooperativo, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva de el Grup de Caixes Rurals. Actualizació de dades per part de Caixa Benicarló.

Caixa Benicarló amplia el seu balanç un 7,44%, fins els 300 milions d’euros en 2019

L’entitat cooperativa renova part dels membres del Consell Rector

Caixa Benicarló tanca l’any 2019 amb un resultat net de 1,04 milions d’euros, el que suposa batre, lleugerament, el benefici de l’exercici anterior. L’entitat cooperativa de crèdit, que dirigeix José Manuel Galán, va donar a conèixer aquestes xifres i d’altres d’interès, mitjançant l’Informe Anual 2019 que es va presentar en l’Assemblea General Ordinària, celebrada el dijous 25 de juny al saló social de l’avinguda Joan Carles I de la població. Per la crisi sanitària, l’assemblea es va poder seguir també online, a través de la plataforma youtube.

El director general de l’entitat, José Manuel Galán, va detallar: pel que fa a les xifres econòmiques cal destacar l’abast del balanç, aconseguint els 300 milions d’euros de total d’actiu, pel creixement en clients i la seua confiança, dipositada en Caixa Benicarló. A més a més, els resultats d’1,04 milions d’euros ens permeten seguir augmentant la nostra solvència, donar continuïtat al nostre projecte social, permetent-nos fer el que ens agrade, és a dir, una banca de persones cap a les persones”.

El major creixement de l’entitat bancària benicarlanda ha vingut donat de la mà dels dipòsits, superant els 268 milions d’euros. Però, a més a més, el balanç anual de l’entitat recull altres dades d’interès com l’augment del número de clients i socis.  Es va tancar el 2019 amb 5.312 socis, el que suposa 182 altes més.

Galán també ha ressaltat que “per a la tranquil·litat dels nostres socis i clients, contem amb una ràtio de solvència còmoda, que pretenem seguir mantenint i augmentant, any rere any, amb la política de capitalització que destina més del 80% dels seus resultats a reserves.

Al mateix temps, el director general de Caixa Benicarló s’ha referit a l’actual crisi sanitària: “suposa per a Caixa Benicarló un repte important, donat el caràcter essencial dels serveis financers, en este sentit, des del primer moment hem mantingut el finançament a pimes i autònoms i hem prestat servei d’atenció personalitzada en oficines a tots els socis i clients. La profunditat de la crisi ens dirà com repercutirà a l’economia de la nostra zona què, segurament, tindrà una gran afectació en termes d’atur i tancament d’empreses. Estarem a l’alçada i serem generosos, encara que això ens supose sacrificar algun indicador financer, això si, mantenint sempre la nostra folgada posició de solvència”.    

Caixa Benicarló emplea a 30 persones en les seues 5 oficines de Benicarló, Peníscola, Càlig i l’extensió de Cervera. L’entitat exerceix una banca de proximitat i està compromesa en el desenvolupament i progrés de la societat que l’envolta. Fruit d’aquesta aposta són els més de 200.000 euros, pressupost social conjunt de l’entitat i la Fundació Caixa Benicarló, per cobrir les accions i ajudes destinades a diferents sectors i associacions, retornant així una part important del benefici econòmic del seu balanç cap al progrés de la seua gent.

Renovació del consell

A la pròpia Assemblea es va procedir a la renovació parcial del Consell Rector, ratificant-se la candidatura proposada, en la que incorpora tres membres nous i altres tres renoven per a una nova legislatura. Després de l’assemblea, es va celebrar una reunió del propi Consell Rector en la que van designar-se els càrrecs entre els que destaca el President de l’entitat, Vicent París Forés, qui va ser confirmat per continuar en el càrrec de President de l’entitat i de la Fundació Caixa Benicarló per un nou període de quatre anys.

La solidaritat de Caixa Benicarló reparteix 10.000€ entre 13 entitats socials

La crisi socio-sanitària de la Covid-19 no ha evitat que, un any més, Caixa Benicarló haja portat a terme la Campanya Caixa Solidària 2020, mitjançant la qual ha destinat 10.000€ repartits entre 13 entitats socials de la població. L’Associació Espanyola contra el Càncer a Benicarló ha estat la beneficiada amb una major donació, en total, 3.019€.

El director general de Caixa Benicarló, José Manuel Galán, ha recordat: “la nostra sensibilitat cap al terreny social és pública i notòria comptant amb  esta singular  campanya  denominada  “Caixa  Solidària”.  Mitjançant  aquesta  particular  actuació  venim destinant un muntant de 10.000,00 €, resultant beneficiàries les entitats que gaudeixen de la predilecció dels socis a través de l’enquesta dissenyada a aquest efecte”.

Així que, tot i que no ha pogut ser de manera presencial, com ve sent habitual, Caixa Benicarló ha fet entrega, dels xecs corresponents a la seua campanya Caixa Solidària que beneficien a 13 associacions benicarlandes. La delegació a Benicarló de l’Associació Espanyola contra el Càncer ha estat l’entitat que ha obtingut una major quantia de vots, en total 1282, el que supose el 31% dels mateixos.

Les altres 12 associacions beneficiades han estat: Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Benicarló (AFA), Creu Roja Espanyola Assemblea local de Benicarló, Fenòmens Fenòmens Associació Discapacitats Intel·lectuals, Associació pro persones amb discapacitat intel·lectual de Benicarló (AFANIAS), CARITAS Interparroquial de Benicarló, Associació de Fibromiàlgia (AFIVINA), MANS UNIDES Benicarló, Associació de Familiars de residents amb discapacitat psíquica severa de Benicarló (AFARE), Confederació Espanyola de Persones amb discapacitat física i orgànica de Benicarló (COCEMFE), Conferència de San Vicente de Paúl, Promoció i Desenvolupament PROYDE i l’Associació-Fundació Dany Cerebral Adquirit-ATENEU.

Des de l’any 2007, Caixa Benicarló destina part dels seus beneficis a entitats de caràcter social amb la finalitat d’ajudar als col·lectius més desfavorits. La memòria social que cada any elabora l’entitat recull esta actuació solidària, junt a d’altres desenvolupades, amb la finalitat de que el soci conega i valore la idoneïtat de les accions empreses, atès que és ell la part substantiva que les propícia i en nom de qui les apliquen els diferents òrgans de govern.

Caixa Benicarló llança el servei ‘Mis Finanzas’

‘Mis Finanzas’ és un nou servei per als clients de Caixa Benicarló usuaris de ruralvía, la banca online de l’entitat, que els permet gestionar els seus diners de manera autònoma, ràpida, còmoda i senzilla.

A través d’aquesta nova eina, disponible en ruralvía i ruralvía mòbil, els usuaris podran conèixer la situació i evolució del seu estat financer per al total control de les seues finances de forma més clara i amigable que fins ara.

Per a una millor anàlisi, en ‘Mis Finanzas’ les despeses es divideixen de manera automàtica en blocs com a Llar, Serveis, Impostos, Restaurants, Oci i Transport. A més, permet als usuaris establir metes d’estalvi. Una interessant funcionalitat que possibilita configurar objectius d’estalvi a curt, mitjà i llarg termini.

L’eina també compta amb un calendari financer per a poder consultar la informació de tot l’any, mensualment o dia a dia.

Pròximament, ‘Mis Finanzas’ incorporarà noves funcionalitats. Permetrà comparar despeses i ingressos entre perfils similars; es podrà fer una previsió de despeses; crear pressupostos per categories i comprovar com afectaria una nova despesa a la salut financera de l’usuari.

Aquest nou servei se inclou amb el pla de digitalització que Caixa Benicarló està duent a terme per a conjuntar la connexió tecnològica i emocional de l’entitat amb els seus clients. Un pas més en la humanització de la relació digital entitat-client, ja que quan les persones connecten es genera entre elles una relació de confiança mútua. Una confiança i proximitat que en l’àmbit digital de l’entitat, aconsegueix posant a la disposició dels seus clients eines financeres tecnològiques amb les quals sentir-se igual de prop que quan acudeixen a la seua oficina.

Aprén a protegir-te

La sobreinformació provocada per l’enorme quantitat de notícies,  comunicats i continguts que rebem diàriament, juntament amb la sofisticació actual tant dels correus electrònics (phishing) com els SMS (smishing) o trucades telefòniques (vishing), fa que siga molt més complicat determinar aquells que són fraudulents dels quals no ho són.

APRÉN A PROTEGIR-TE

Mitjançant els següents consells i recomanacions t’ajudem a previndre aquest tipus d’amenaces:

Sigues precavit

Desconfia dels emails/SMS que rebs que el seu remitent indique que és Ruralvía o algun servei conegut i et sol·licite algun tipus d’informació personal. Caixa Benicarló ni qualsevol altra Entitat mai et redirigirà a una pàgina web perquè inicies sessió ni et sol·licitarà per aquesta via que proporciones les teues credencials d’usuari o el PIN de la teua targeta.

Sospita

Si el missatge és alarmista o sospitós i t’obliga a prendre una decisió de manera imminent, és mala senyal. Mai et comunicaran la inactivitat del teu compte o un possible bloqueig de la teua targeta mitjançant aquests canals. Simplement, no contestes i posa’t en contacte directament amb la teua Entitat.

Analitza com es dirigeixen a tu.

Aquest tipus de correus i SMS normalment es fan mitjançant enviaments massius, per la qual cosa no solen utilitzar el teu nom, no són personalitzats quant al contingut i podrien contindre errors gramaticals en la redacció. Fórmules genèriques com a «Estimat senyor o senyora» indiquen que probablement estàs davant una estafa.

Comprova la legitimitat de les adreces de correu electrònic

Fixa’t minuciosament en tot el que contenen i analitza el domini (el que va a continuació del «@»), busca’l en internet, etc. Si reps la comunicació des d’una bústia de correu tipus @gmail.com, @outlook.com o qualsevol altre similar, sospita, ja que un servei amb un cert prestigi utilitzarà els seus propis dominis per a les adreces d’email corporatives.

Comprova la legitimitat dels enllaços i serveis inclosos en el correu.

Per a inspeccionar un enllaç, para al ratolí per damunt de la URL i apareixerà un requadre que mostrarà el lloc al qual es dirigeix. Revisa si coincideix el text d’aquest enllaç amb la direcció a la qual apunta. Si un enllaç sembla estrany, elimina el correu. Mai faces clic.

Connexió Segura

Finalment, accedeix a la pàgina web de la teua Entitat assegurant-te que la URL comença per HTTPS en lloc d’HTTP. Cerca sempre el cadenat que et garanteix una connexió segura: https://www.caixabenicarlo.es/

És molt important que seguisques aquestes recomanacions per a no ser víctima d’aquesta mena d’atacs.

Ara més que mai, Aprén a protegir-te

 

Impulsem les vendes dels comerços amb PayGold

Els clients de Caixa Benicarló poden començar a explotar el servei de PayGold per a augmentar les seues vendes a distància.

A Caixa Benicarló hem posat en marxa PayGold, un nou servei mitjançant el qual els comerços clients de l’entitat tenen la possibilitat d’oferir el pagament d’una compra a través d’un email o un SMS.

PayGold, és una fórmula nova per a gestionar les vendes a distància sense necessitat de tindre una pàgina web. Gràcies a aquest servei, autònoms i empreses tindran la possibilitat de cobrar les seues vendes de forma no presencial, gràcies a l’enviament d’una sol·licitud al client, via email o via SMS, perquè puga executar el pagament de la compra amb la seua targeta.

Els principals avantatges del servei PayGold són:

    Seguretat, tant per al client del comerç, que haurà d’autenticar la seua identitat abans de realitzar el pagament de la compra, com per al comerç, que no es veurà obligat a guardar dades de targetes.

      Rapidesa, ja que el comerç no necessita tindre pàgina web ni ordinador. Podrà enviar la sol·licitud de pagament al client des del seu propi mòbil. El client, per part seua, només haurà de prémer sobre l’enllaç rebut en el seu e-mail o com SMS. En un instant serà redirigit a la passarel·la de pagament on podrà introduir les seues dades per a realitzar l’abonament de la compra.

         Senzillesa, ja que el comerç tan sols haurà d’emplenar les dades bàsiques de la compra i triar com vol fer-li arribar la sol·licitud de pagament al seu client, a través de correu electrònic o de SMS. El client rebrà la notificació amb un enllaç perquè puga començar el procés per a realitzar el pagament.

Esperem que amb aquest nou servei els nostres comerços puguen augmentar les seues vendes a distància.

Caixa Benicarló al teu costat, #LaNostraGent #ElNostreCompromís

Quines novetats ens porten els mercats en les últimes setmanes?

Definitivament és un any complex

Els nostres gestors han de lidiar amb una situació plena d’incerteses, a la qual els experts la qualifiquen com, sense precedents, en molts aspectes. Habitualment, les decisions es basen en previsions; ningú pot pretendre conèixer el que pot oferir el futur i, per això, tota decisió d’inversió sempre ha comportat un risc. En la situació actual, aquesta incertesa es veu agreujada per imponderables de molt més calat que els habituals. I és que tenim moltes qüestions i dubtes encara pendents de resoldre en relació amb la fi d’aquesta pandèmia. Són eficaços els tractaments que s’estan desenvolupant ?, Quan arribarà la vacuna ?, Quant de temps trigarà a poder aplicar-se a escala mundial? Quines seran les seqüeles econòmiques de les mesures preses per aturar el virus? Serà possible erradicar el virus?… Prendre decisions amb tantes incerteses fa que haguem de ser més cauts del que és habitual.

El camí cap a la denominada «nova normalitat» és incert. Des de principis de maig, alguns governs europeus estan alçant progressivament les restriccions que s’havien imposat a l’activitat productiva i al moviment de ciutadans, per frenar l’expansió de la Covid-19. El major repte a què s’enfronten ara és buscar l’equilibri entre començar a reactivar les economies i evitar rebrots que podrien derivar en nous confinaments.

Les previsions econòmiques són poc favorables. La Comissió Europea va publicar el passat 6 de maig les seves previsions, que anticipen una caiguda del PIB a la Unió Europea del 7,7%. Probablement, els països del sud d’Europa acusaran amb més intensitat l’impacte de la crisi ,  previsiblement, la seva recuperació serà més lenta, per la seva major dependència al sector turisme. En el cas d’Espanya, la Comissió preveu una caiguda del PIB del 9,4% i una recuperació del 7% en 2021. La taxa d’atur fregaria el 19% el 2020 i baixaria al 17% el 2021, mentre que el dèficit es dispararia aquest any al 10,1% i es quedaria en el 6,7% l’any que ve.

L’Eurogrup activava el MEDE el passat divendres 15 de maig, amb la línia de crèdit de 240.000 milions d’euros per pal·liar els efectes de la pandèmia. Els estats que ho sol·liciten podran rebre un préstec per fins al 2% del seu PIB per cobrir despeses sanitàries, lligades a la crisi del coronavirus, el que per a Espanya suposen 25.000 milions d’euros. També com a novetat, el 8 de maig, la Comissió Europea va aprovar un pla amb l’objectiu que els Estats Europeus puguen donar suport a companyies nacionals, que hagen patit un gran deteriorament en la seva solvència, arran de la pandèmia. Aquesta capitalització pública, ha de ser l’últim recurs a què puguen acudir les empreses, i tindrà com a únic objectiu la viabilitat d’aquestes i, en el cas que supere el 22% del capital total de la companyia o els 250 milions d’inversió, haurà de comptar amb l’aprovació de la Comissió Europea. La presència de capital públic en companyies privades queda limitada a sis anys en el cas de companyies cotitzades, i set per no cotitzades. Durant aquest període, no es podran repartir dividends, ni recomprar accions i les operacions societàries es veuran limitades.

En tot cas, les desavinences entre alguns països de la UE a la crisi del Covid-19 han generat encara incertesa en mercats i ciutadans. A més, el veredicte de la Cort Suprema alemanya, sobre el programa de compra d’actius per part del BCE de 2015, podria arribar a limitar el marge de maniobra del BCE en la compra de bonus, tenint pitjors conseqüències en països amb situacions fiscals més febles com Itàlia, Portugal o Espanya.

 

 

 

 

 

 

 

 

Quina resposta veiem en els mercats a aquesta situació?

En el cas dels mercats de renda fixa, la setmana passada va estar marcada per les tensions, tant polítiques com comercials entre els EUA i la Xina. La renda fixa es troba fortament recolzada pels bancs centrals. I d’acord amb les dades macro que anem coneixent, augmenta la divergència entre les cotitzacions dels actius financers i l’economia real.

Els nivells de referència de les corbes de deute europeu s’han mogut poc durant la setmana passada. El deute alemany a 10 anys continua en el rang (0,52% – 0,55%), mentre que el deute espanyol continua amb el tímid degoteig a la baixa de les seves rendibilitats, el seu bonus a 10 anys té una rendibilitat anual del 0,75%, i els bonus amb venciment inferior a 2024, tenen rendibilitats negatives.

Als EUA, Powell revifa els temors a una recuperació més lenta del previst. En la seva intervenció en el Peterson Institute for International Economics, el president de la FED va afirmar que l’abast i la velocitat d’aquesta recessió econòmica no té precedents en la història moderna; encara que va descartar, al menys en el curt termini, una baixada de tipus a terreny negatiu, tal com demanava Trump.

Des de la segona quinzena de març, el comportament de les borses ha estat dispar, amb els índexs americans com Standard & Poors i Nasdaq acostant-se a nivells anteriors a la Covid-19, especialment l’índex tecnològic que té rendibilitats positives en l’any. Mentre que les borses europees mostren una recuperació més continguda. L’Eurostoxx, amb una recuperació al voltant del 15%, i l’Ibex al voltant del 10%. En la nostra opinió, les borses potser han pujat molt ràpid, el que ens fa ser també cauts. Aquesta revaloració no està justificada pels beneficis de les companyies, sinó més aviat per la manca d’alternatives d’inversió i perquè el mercat, amb cert optimisme, està descomptant una recuperació excessivament ràpida per la gravetat de la situació.

La gestió en els nostres fons …

Intentem buscar companyies generadores de caixa de forma consistent, amb balanços solvents i això ho trobem en el sector tecnològic, en el qual, a dia d’avui, estem sobre-ponderats en la majoria dels nostres fons.

A nivell global, en la gestió dels nostres fons ens posicionem més defensius amb uns nivells de liquiditat lleugerament superiors al l’habitual. En els fons de renda fixa el pes majoritari de la seva inversió es troba en deute públic espanyol; en els fons mixtos s’ha reduït l’exposició a high yield, i també s’han reduït les durades de les carteres de renda fixa.

Quant als nostres fons mixtos conservadors, estan evolucionant raonablement bé, especialment els mixtos internacionals. A futur, quan comencem a veure la sortida de la crisi, la recuperació vindrà probablement, per la part dels mercats internacionals.

Com a resum, a curt termini seguim veient una situació de molta incertesa, per la qual cosa mantenim una gestió prudent, però alhora estem analitzant companyies i l’evolució de la pandèmia, per un cop superada, posicionar-nos en atractives inversions a llarg termini, que puguen aprofitar-se de la recuperació, que segur arribarà.

*Article elaborat per Gescooperativo, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva del Grup de Caixes Rurals.

*Podeu llegir-lo en castellà en el blog de Ruralvia.