Què està passant als mercats?

Situació actual de la pandèmia?

La majoria dels països han anat relaxant les seues mesures de confinament, en un esforç per tornar a posar en marxa les seves economies, la qual cosa ha portat un increment de contagis amb desigual incidència per països. En l’últim mes, hem assistit a un augment de casos a Europa, amb Espanya i França al capdavant, mentre que els EUA i els països emergents registren una millora, encara que es mantenen xifres elevades, sobretot al Brasil i l’Índia.

No obstant això, a pesar de l’augment dels contagis, la situació difereix a la viscuda al març. D’una banda, s’ha incrementat el número de test a la població com a mesura de contenció del virus i per l’altra, s’ha reduït de manera considerable el nombre d’hospitalitzacions i la taxa de mortalitat, que se situa molt per sota de la registrada en la primera onada. El que sembla evident, és que fins que no s’aconsegueixi una vacuna o un tractament efectiu accessible a nivell mundial, resultarà difícil aconseguir els nivells de creixement previs a esta crisi. Pel que creiem que aquesta segona onada no serà tan intensa, però probablement serà més duradora.

Quant a la situació actual de la vacuna, dels 33 projectes de desenvolupament que a nivell mundial es troben en fase clínica; set d’ells, encapçalats per la Universitat d’Oxford, es troben en la seva fase final. També hem conegut en els últims dies, notícies molt positives per part dels principals laboratoris sobre nous test d’antígens, amb resultats ràpids i elevada efectivitat, que delimitarien el risc d’expansió del virus durant el període d’espera a la vacuna. Alguns governs es mostren optimistes en l’obtenció d’una vacuna efectiva abans de finals d’enguany, a tot això, les previsions parlen de finals de 2021 per a la vacunació massiva de la població.

La tornada a la nova normalitat

En els últims mesos hem assistit a una millora de les dades econòmiques, gràcies a la reobertura de les economies i al suport dels bancs centrals i governs. Tant les economies avançades com les emergents han registrat un fort impuls del comerç minorista després del període de confinament. No obstant això, després de l’eufòria que ha suposat la tornada a la nova normalitat, s’obre una etapa en la qual toca conviure amb l’amenaça de nous rebrots, un augment progressiu de la desocupació i una moderació en el consum. Per situar-nos en context, el PIB global contínua un 4% per sota dels nivells anteriors a març, la demanda de petroli es troba un 10% per sota i la desocupació als Estats Units duplica la xifra anterior a aquesta situació.

Als EUA hem vist una certa desacceleració en la recuperació i, encara que queda pendent l’aprovació del nou paquet d’ajudes fiscals que tractarà de reimpulsar l’economia, serà difícil treure’l abans de les eleccions.

A Espanya les dades no conviden a l’optimisme, les previsions del PIB del 3er trimestre parlen d’una pujada del 10%, encara que no acompanyarà tant la creació d’ocupació, ja que es veurà sobrecarregat pel sector serveis, que continuarà sent el més afectat.

Com a resum, i malgrat l’eufòria dels mercats vista en els últims mesos, les previsions de creixement tant per als EUA com per a Europa, continuen sent una incògnita, pel fet que qualsevol previsió, es veu ràpidament alterada per l’evolució de la pandèmia. Per això, creiem que la volta a nivells anteriors al Covid no arribarà fins a 2022, i les expectatives de recuperació en forma de V, ens semblen massa optimistes.

Les últimes actuacions dels Bancs Centrals

Hem assistit a un canvi en el marc d’actuació de la Reserva Federal que parla d’un objectiu d’inflació mitjana en el 2%. Això que pot semblar un canvi poc cridaner, té un gran impacte, ja que permet que la inflació supere temporalment la barrera del 2% i amb això retardar la pujada dels tipus d’interès als EUA, segurament fins a finals del 2023 o 2024.

Quant a la zona Euro, no hi ha hagut canvis en la seva política monetària, només en les seves previsions econòmiques per a este exercici, estimant un descens del PIB del 8% i un creixement del 5% en 2021. Creiem que la recuperació de l’economia de l’eurozona, fins a nivells previs al Covid, serà en 2022, i en alguns països es retardarà a 2023.

Davant l’escenari actual, la rendibilitat del deute sobirà és molt baixa. Quant al crèdit, el mercat primari de bonus corporatius ha incrementat la seva activitat, i és previsible que les companyies aprofiten este entorn de tipus baixos, per a continuar fent emissions en els pròxims mesos, assegurant-se d’esta manera, finançament a llarg termini amb un cost financer molt baix. Quant als inversors, la necessitat d’aconseguir una rendibilitat superior a la del deute públic o els bonus corporatius d’alta qualitat, provoca una relaxació dels criteris de risc, facilitant així la inversió en bonus sense grau d’inversió, i també els moviments cap als mercats de renda variable.

Què està passant amb les borses?

En l’últim mes les borses han pujat, obviant les notícies sobre l’augment de contagis i centrant-se en les expectatives de recuperació econòmica, i en l’esperança d’una vacuna en el curt termini. Ens sembla que el mercat ha descomptat massa aviat tots dos esdeveniments, ja que encara hi ha molta incertesa entorn de l’economia i a l’efectivitat de les potencials vacunes.

El comportament de les borses està sent asimètric, amb valors de creixement, com són els lligats a la tecnologia, amb una evolució molt positiva, mentre que en el costat oposat trobem valors més lligats al cicle econòmic com el sector financer o la indústria pesant.

Quant a distribució geogràfica observem diferències. Destaquen els EUA amb els seus índexs S&P 500 i Nasdaq recuperant tot el perdut per la Covid, i marcant nous màxims històrics durant l’estiu, fet que ha portat a les valoracions dels seus actius a nivells molt exigents. De fet, en aquests primers dies de setembre, estem veient correccions que, de moment, les estem considerant com a moviments de recollida de beneficis després de les fortes pujades.

A Europa el moviment registrat durant l’estiu ha estat molt lateral, amb l’Eurostoxx en un rang del 3.200-3.400. A priori, i encara que veiem una valoració més atractiva dels índexs europeus, és difícil veure un millor comportament de la borsa europea si no acompanya l’evolució del sector financer; veiem moviments corporatius a Espanya, i el BCE també intenta empènyer cap a fusions bancàries en la zona euro, però és difícil predir que aquests es concreten en el curt termini.

Els resultats empresarials en el 2n trimestre als EUA han resultat millor de l’esperat; la seva activitat econòmica es va parar menys; mentre que a Europa han resultat en línia amb allò que es preveu.

Les valoracions de les borses són exigents en termes absoluts i també respecte a les seves mitjanes històriques, i alguna cosa a tenir en compte: s’està produint una dissociació entre la valoració de les empreses, l’economia real i les previsions de beneficis dels pròxims anys. En este context, és molt rellevant la selecció de companyies, seguim centrats en empreses amb forta generació de caixa i visibilitat de resultats, evitant les empreses molt endeutades, les quals es puguen veure molt afectades, en cas que la pandèmia s’allargue més en el temps.

A Espanya, les companyies, en general, esperen que els beneficis milloren de manera significativa en 2021, encara que, probablement, no aconsegueixen els beneficis de l’any passat, i en sectors com l’oci i els viatges s’haurà d’esperar a 2022-2023 per a recuperar els nivells de 2019.

De cara als pròxims mesos, veiem diversos factors que poden generar incertesa i afectar els mercats, produint un augment de la volatilitat. Com per exemple, la proximitat de les eleccions als Estats Units o l’evolució de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. Quant a Europa, un tema que reprèn el protagonisme, després d’haver passat a un segon pla durant els últims mesos, són les negociacions sobre el Brexit. Creiem que la negociació apurarà els terminis marcats i encara que esperem algun tipus d’acord, les relacions s’han tensionat per les pretensions de Regne Unit d’incomplir l’acord de sortida amb la Unió Europea.

Veiem raons positives que donen suport a una recuperació gradual de les economies encara que no es produirà d’igual forma en tots els països, mercats, actius o sectors, però aquí és on és clau continuar posant el focus a mantenir les carteres diversificades. És sens dubte, la millor manera de reduir el risc i beneficiar-se de la rendibilitat dels diferents actius.

*Article elaborat per Gescooperativo, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva del Grup de Caixes Rurals.

*Podeu llegir-lo en castellà en el blog de Ruralvia.

Premi de 12.000 euros per a l’Excel·lència Acadèmica

Tot i l’especial situació que estem vivint marcada per la crisi sanitària del Coronavirus, Caixa Benicarló seguix endavant amb la seua tasca i, com cada mes de setembre, ha lliurat els premis de les Beques a l’Excel·lència Acadèmica. En esta XXIVena edició l’entitat financera benicarlanda ha guardonat 12 estudiants, que rebran una beca individual de 1.000€ per destinar al estudis universitaris i superiors que comencen en el curs 2020-2021.

La pandèmia no ha permès fer l’habitual acte de lliurament presencial però Caixa Benicarló ha donat a conèixer els noms dels guardonats, que procedeixen dels instituts de Benicarló i Peníscola. Els alumnes becats en esta edició són els següents: Nuria Bayarri Bonich  (IES Afred Ayza), Alba Bretó Bretó (IES Ramón Cid), Marta Esteller Queral  (Col·legi La Salle), David García Alsina  (IES Ramón Cid), Óscar García Alsina (IES Ramón Cid), Aitana Gargallo Sospedra (IES Ramón Cid), Andreu Llopis Tejedor (IES Joan Coromines),  Oriol Lluch Oms (IES Ramón Cid), Marta Mejías Senar (IES Joan Coromines), Sara Mestre Forés (IES Ramón Cid), Rocío Monroig Bengoechea (IES Ramón Cid) y Somaia Tahiri Tahiri (IES Afred Ayza).

“Tot i que enguany no podrem comptar amb la foto conjunta de tots els guardonats, volem reconèixer també el seu mèrit i esforç per les notes obtingudes en les proves d’accés a la Universitat, i per això, hem preparat una imatge i una frase que identifica a cadascun dels protagonistes, destacant la carrera que cursaran i la universitat que han escollit. Les difondrem per les nostres xarxes socials i també podrem conèixer als protagonistes de les beques 2020 mitjançant el nostre blog”, ha detallat el director de Caixa Benicarló , José Manuel Galán.

Les Beques a l’Excel·lència Acadèmica de Caixa Benicarló afavorixen els fills dels socis de l’entitat bancària que compleixen determinats vincles comercials, a la vista de les avaluacions obtingudes en les proves d’accés a la Universitat. Galán també ha afegit que “la Fundació Caixa Benicarló aplega a la XXIV edició d’estes beques amb un nombre total de 185 becats que han rebut 179.742,56€. Les Beques d’Excel·lència són la nostra clara aposta per invertir en la formació del capital humà. Per això, reconeixem l’excel·lència acadèmica com a un premi al rigorós treball i esforç intel·lectual d’estos 12 alumnes dels instituts de Benicarló i Peníscola”.

Finalment, Caixa Benicarló informa que les bases de la nova edició de les Beques d’Excel·lència 2020-2021 es poden consultar al web de l’entitat www.caixabenicarlo.es