S’ha acomplit ja un any des que a Espanya es va decretar l’Estat d’Alarma. L’11 de març de 2020, l’Organització Mundial de la Salut declarava que l’onada de contagis per Covid-19 s’havia convertit en pandèmia global, amb les conseqüències que, a dia d’avui, tots coneixem. L’economia espanyola ha estat colpejada amb especial duresa i el nostre país, a l’igual que altres economies europees, sembla preparat per a recuperar-se amb força, tot i que els riscos segueixen latents a curt termini. La injecció dels fons europeus podria contribuir a esta recuperació.
L’optimisme en la contenció de la pandèmia deriva de l’acceleració en el procés de vacunació el qual, sens dubte, s’ha convertit en el principal catalitzador positiu per als mercats.
Què esperem a nivell macroeconòmic …
L’entorn econòmic actual es caracteritza per fortes polítiques monetàries i fiscals que, certament, han contribuït a un cicle expansiu en els preus dels actius de risc i uns tipus d’interès molt baixos en la major part dels països desenvolupats.
El nostre escenari base segueix sent el d’una recuperació econòmica amb el suport de les polítiques fiscals i monetàries expansives. L’OCDE ha presentat les seves previsions amb una millora de les expectatives de creixement. El PIB d’Espanya avançarà un 5,7% el 2021, només superat per França a la zona euro.
En este context, els principals indicadors avançats publicats al mes de febrer es relacionen amb una recuperació econòmica, encara que a un ritme dispar entre sectors i regions. A la zona euro, els contagis i confinaments han seguit aturant la sortida de la crisi, mentre que a la Xina l’activitat es manté suportada, i als EUA, les xifres mostren un repunt de l’consum.
Per sectors a nivell global, les últimes dades mostren una expansió manufacturera molt forta, estant encara llastat el sector serveis. No obstant això, la millora de la situació fa preveure un fort rebot del sector serveis en els propers mesos. Pel costat de la inflació, la pujada dels preus de l’energia, està creant majors tensions i tot això, ens porta a pensar que, per primera vegada en molt temps, creixement i inflació poden sorprendre més a l’alça que a la baixa.
En els mercats de renda fixa
El repunt dels tipus d’interès, amb l’augment del pendent de les corbes, respon a l’expectativa de recuperació económica. Això ha provocat una distorsió a nivell sectorial, afavorint als valors més cíclics (que s’havien quedat molt endarrerits) i penalitzant als més endeutats. D’esta manera, a Europa les alces les lideraven els bancs, seguits d’asseguradores, empreses lligades a l’turisme i petroleres, mentre que entre els perdedors, destacaven elèctriques, consum no cíclic com a empreses del sector alimentació, telecomunicacions i farmacèutiques.
Pel que fa a la inversió sostenible, volem destacar el fort creixement que està tenint en els primers mesos de l’any. Esperem que s’arribe a un volum rècord d’estes emissions en 2021. De fet, la primera emissió sindicada de bons verds d’Itàlia va batre tots els rècords de demanda. Este fet és una mostra de l’interès que aixequen aquest tipus d’emissions. Podem concloure que les inversions sostenibles són una tendència que s’està consolidant a Europa i que indubtablement, l’interès per este tipus d’inversions seguirà a l’alça en els propers anys.
Renda Variable
L’evident millora de la pandèmia en els països amb un major percentatge de població vacunada, ha constatat que les vacunes estan complint la seva comesa. Davant d’això, el mercat de renda variable ha començat a descomptar la sortida a esta crisi sanitària, rotant la inversió des de sectors més defensius com farmacèutiques o tecnologia als sectors més cíclics, que s’havien vist llastats per les mesures de confinament de la població per combatre l’epidèmia. Sectors cíclics com fabricants d’automòbils, siderúrgia, petrolieres o el sector financer s’han vist impulsats per estes bones expectatives i els sectors com el tecnològic, elèctric o el farmacèutic s’han quedat endarrerits dins d’esta positiva evolució del mercat. Els índexs europeus amb més pes d’empreses industrials o l’Ibex amb un fort pes del sector financer també han reflectit esta tendència, mentre que els índexs amb més pes en tecnologia com el Nasdaq han pujat una mica menys.
Com a conclusió, les bosses s’estan comportant bé davant la moderada pujada dels tipus d’interès, i atès que es parteix d’uns tipus d’interès reals molt baixos, esperem que la tendència a les borses també continuï, tot i que a un menor ritme que el viscut en els primers mesos de l’any. La dispersió sectorial que hem vist al febrer és difícil que continuï al mateix ritme, encara que si esperem que els valors cíclics (empreses lligades al turisme, viatges i consum) segueixin protagonitzant l’evolució de les borses.
La gestió en els nostres fons …
En els fons de renda fixa volem destacar que, tot i el repunt en tipus d’interès dels bons sobirans, continuem amb durades inferiors als seus índexs de referència.
Pel que fa a la família de fons mixtos, continuem sobreponderats en renda variable. Al febrer els valors que han aportat major rendibilitat a les carteres han estat valors cíclics i els que han restat més han estat defensius. En concret, els actius que més rendibilitat han aportat han estat valors europeus, mentre que els que més han restat han estat les grans companyies tecnològiques.
I pel que fa als fons de renda variable, hem incrementat lleugerament el pes en borsa, aprofitat les correccions d’Nasdaq per augmentar la posició en valors tecnològics.
I com a conclusió …
Sota l’anàlisi plantejat, en el curt termini les borses europees es comportarien millor que les nord-americanes, ja que la valoració de les accions europees és més atractiva i els tipus d’interès als EUA són superiors als europeus.
*Article elaborat per Gescooperativo, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva del Grup de Caixes Rurals.