¿Qué novedades nos encontramos en los mercados?

La batalla por llevar la inflación al 2% sigue siendo el foco de los principales Bancos Centrales. La última subida de tipos de interés de 75 puntos básicos llevada a cabo en EEUU y Europa, ha venido acompañada de un tono Hawkish aumentando la probabilidad de una mayor política restrictiva en los meses venideros.

Ese tono por si solo ya ha traído consigo movimientos de cola. Si a eso le añadimos por un lado, los últimos datos económicos publicados por Estados Unidos que no están siendo lo suficientemente negativos como para frenar esta tendencia de políticas restrictivas. Y por otro lado, el aumento de tensiones geopolíticas con Rusia e incluso la intervención directa en el mercado de renta fija del Banco de Inglaterra. El resultado es un periodo de rentabilidad negativa y volatilidad elevada para la renta fija y la renta variable.

Intervención de Bank of England

Uno de los principales eventos vividos en las últimas semanas ha sido la llamativa intervención del Bank of England (BoE) tratando de evitar una reacción en cadena en el mercado de renta fija. El pasado 28 de septiembre el BoE anunciaba su plan de rebaja fiscal para potenciar el crecimiento de la economía. Desde Inglaterra no contaban con el violento movimiento al alza de la rentabilidad de los GILT (deuda publica soberana emitida o garantizada por el gobierno de Reino Unido, considerados valores de máxima solvencia) que esa medida supondría.

Estos activos estaban siendo utilizados por los fondos de pensiones como inversiones estables considerando que no sufrirían variaciones excesivas ni en precios ni en rentabilidades. La fuerte y repentina caída en los precios de los GILT llevo a los fondos de pensiones (que tenían operaciones apalancadas) a una situación de Margin call (situación en la que si no se aportan nuevas garantías, las posiciones se venderían) que, de no poder garantizar, podría haber provocado una reacción en cadena.

Ante esta situación, el Banco de Inglaterra entraba al rescate recomprando sus propios bonos inflando artificialmente los precios de mercado y evitando así la reacción en cadena que hubiese supuesto las ventas de los GILT de los fondos de pensiones. Esta intervención terminaba el pasado 14 de octubre y, tras la destitución del ministro de economía que propuso la rebaja fiscal, la primera decisión del nuevo ministro de economía ha sido la de eliminar por completo el plan de bajada de impuestos.

Dato de inflación histórico en Alemania

Además de una intervención que pasará a los libros de historia de la economía, este último mes nos ha dejado también un dato de inflación histórico. Se trata del último nivel de inflación de Alemania que, por primera vez en los últimos 70 años, publicaba una inflación de doble dígito (10%). Pese a que en diferentes regiones europeas el aumento de la inflación se ha comenzado a moderar, Alemania no termina de digerir el problema energético en el que se encuentra, habiendo sufrido un repunte en la inflación desde el 7,9% al 10%

Tal y como comentamos, el principal culpable de esta histórica cifra ha sido el precio de los productos energéticos que, en términos interanuales, han aumentado un 43,9%. Desde Alemania advierten que esta inflación impacta cada vez más a muchos otros bienes, como los de alimentación que sufren una subida del 18,7% interanual.

El uso de ayudas públicas, como el billete de transporte de 9 euros y el descuento del carburante ayudó a contener en la medida de lo posible la inflación, pero, el final de las mismas ha contribuido en el repunte de este último mes. Ahora, con el invierno a la vuelta de la esquina, Alemania se encuentra pendiente de la aprobación de su programa energético de 200.000 millones de euros dispuesto a hacer frente a los precios del gas, que, aseguran, todavía no se han trasladado a los precios finales.

En qué fijarse en los próximos meses

Prácticamente la única forma de protegerse ante este tipo de entorno de alta volatilidad se encuentra en la recopilación de información que, mediante una buena interpretación puede evitarnos tomar decisiones precipitadas. En los próximos meses, habrá que seguir de cerca las publicaciones de datos económicos. Está siendo evidente que estos determinaran la agresividad de las políticas de los bancos centrales y, al igual que una subida de tipos es capaz de enfriar las bolsas globales, un cambio de tono puede dar un empujón al mercado.

Además, en los próximos días hay que seguir de cerca también los resultados empresariales que, si demuestran que las empresas son capaces de capear el temporal y mantener sus perspectivas de crecimiento intactas, podría revertir la situación actual. Al no existir una bola de cristal y ni nadie que pueda anticipar con total certeza como serán los próximos datos, siempre es conveniente mantenerse invertido para poder ser parte de las subidas cuando las publicaciones sean favorables.

*Article elaborat per Gescooperativo, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva de el Grup de Caixes Rurals.

Caixa Benicarló se incorpora a SOLVENTIA

El Consejo Rector de Caixa Benicarló, reunido en sesión ordinaria el lunes 28 de junio, en cumplimiento del acuerdo asambleario del pasado 16 de junio, relativo a la adhesión a un Sistema Institucional de Protección (SIP), ha decidido solicitar la incorporación de Caixa Benicarló al grupo cooperativo SOLVENTIA y a su Sistema Institucional de Protección.

Tras varios meses de análisis y negociaciones con los diferentes SIP existentes en el sector de cooperativas de crédito, finalmente, Caixa Benicarló se ha decantado por un grupo cooperativo al que están adscritas las cajas rurales de Ademuz, Baena, Cañete, Nueva Carteya, Utrera, San Isidro de la Vall d’Uixò, así como la cooperativa de crédito cabecera del grupo, Caja Almendralejo.

El grupo cooperativo Solventia es un referente del Sistema Financiero, posicionado a la cabeza del sector de Cooperativas de Crédito de España. Como su propio nombre indica es un grupo en el que prima la calidad de los activos sobre la cantidad y mantiene un excelente nivel de solvencia, liquidez y coberturas.

Tal y como ha detallado el director general de la entidad bancaria benicarlanda, José Manuel Galán, “con esta decisión estratégica, Caixa Benicarló formará parte de un grupo cooperativo líder, pero mantendremos la autonomía necesaria para seguir operando en la comarca, ofreciendo nuestros servicios financieros en las oficinas abiertas en Benicarló, Peñíscola, Cálig y la extensión de Cervera del Maestre, como apuesta para evitar la exclusión financiera”.

Caixa Benicarló ofrece banca universal con toda clase de productos y servicios, productos fuera de balance como fondos y valores, así como una gran oferta de seguros de las mejores compañías que canaliza a través de la operadora BENSEGURS.

Caixa Benicarló es una cooperativa de crédito con más de 60 años de historia, ligada en sus orígenes al agro benicarlando. “Nuestras raíces nos permiten desarrollar nuestra actividad ofreciendo banca de proximidad y servicios a socios y clientes de todos los sectores económicos, sin renunciar a los avances tecnológicos y los nuevos canales de distribución que ofrece la red. El compromiso social es un referente en nuestra área de influencia, como así lo atestiguan las innumerables actuaciones y patrocinios en el mundo de la cultura, deporte, solidaridad y apoyo a la economía local. En este sentido, la Fundació Caixa Benicarló es la divisa que nos hace diferentes al resto de entidades financieras del mercado”, según ha explicado Galán.

La alianza con SOLVENTIA pretende perpetuar ese compromiso con la sociedad y seguir desarrollando, durante muchos años más, un concepto de banca de persones, dirigido a las personas. Como expresa el lema de Caixa Benicarló: Nuestra gente, es nuestro compromiso. #LaNostraGent #ElNostreCompromís

Caixa Benicarló amplia el seu balanç en 2020 fins els 356 milions d’euros

L’entitat finalitza l’any amb uns beneficis de 779.000€

Caixa Benicarló va tancar l’exercici 2020 amb unes xifres de negoci superiors a l’any anterior, superant els 356 milions d’euros de balanç total. A més a més, en un any condicionat per la crisis sanitària de la Covid-19, va augmentar el seu número de clients, socis, vinculació i confiança. Són dades que l’entitat cooperativa de crèdit que dirigeix José Manuel Galán Foix, va donar a conèixer mitjançant l’Informe Anual 2020 presentat en l’Assemblea General Ordinària, celebrada el dimecres 16 de juny a l’Auditori Pedro Mercader de la ciutat.

Juntament al director general van presidir la reunió, el president, Vicent París Forés, així com el secretari, José Luís Fandos i el director de la Unitat Global de Risc, Santiago Machordom Bautista.

El director general de l’entitat, José Manuel Galán Foix, va referir-se als resultats de 2020: “tanquem un any marcat per l’evolució de la pandèmia i la crisi provocada per les restriccions en l’activitat econòmica global, un fet que ens ha portat a una actuació de bancs centrals i governs sense precedents. Les xifres aconseguides per la nostra entitat abans de deterioraments, per import d’1,8 milions d’euros, baten les de l’exercici 2019, encara que els resultats finals hagen quedat en 779.000 euros, un 25% inferior al de 2019, com a conseqüència de l’esforç en provisions, superior al milió d’euros, anticipant-nos als efectes que suposarà la crisi econòmica per la pandèmia que vivim”. Afirma que, “enguany, és any de fer cas al refrany tan nostre que diu: qui guarda quan té, menja quan vol”.

Galán ha continuat detallant que “no és un any per tenir beneficis, per efecte precautori hem incrementat les provisions per fer front a les possibles pèrdues provocades pels deterioraments de la pandèmia. No obstant això, la concessió de crèdits ha pujat, especialment a empreses pels plans d’avals de l’ICO, ha baixat la morositat i s’han incrementat les ràtios de solvència, impulsades totes aquestes magnituds per les mesures d’impuls econòmic decretades pel Govern i el Banc Central Europeu”.

Però, a més a més, el balanç anual de l’entitat recull altres dades d’interès com l’augment del número de clients i socis. Es va tancar el 2020 amb 5.333 socis i més de 18.054 clients.

Cal destacar també que Caixa Rural Benicarló segueix mantenint un nivell de solvència molt superior a l’exigit per la normativa.

Compromís amb l’entorn

Caixa Benicarló emplea a 30 persones en les seues 5 oficines de Benicarló, Peníscola, Càlig i l’extensió de Cervera. L’entitat que dirigeix, José Manuel Galán, exerceix una banca de proximitat i està compromesa en el desenvolupament i progrés de la societat que l’envolta.

“La nostra major fortalesa és ser banca cooperativa i de proximitat. Defenem el nostre full de ruta, oferint el millor servei a socis i clients, i per això som l’entitat de referència en el nostre territori i el nostre compromís és ferm i decidit amb el nostre entorn”, destaca el president, Vicent París Forés.

Fruit d’aquesta aposta són els més de 141.500 euros de pressupost social conjunt de l’entitat i la Fundació Caixa Benicarló, per cobrir les accions i ajudes destinades a diferents sectors i associacions, retornant així una part important del benefici econòmic del seu balanç cap al progrés de la seua gent. És el Consell Rector de Caixa Benicarló, l’òrgan que aprova les accions a les quals es destinen els fons mitjançant els quals es fomenta el creixement social, cultural i esportiu.

Els reptes que ens esperen en 2021

Hem acomiadat un any que, difícilment, podrem oblidar.

El 2020 hem hagut d’afrontar el repte de fer front a una crisi sanitària global marcada per un virus, el COVID 19, que ha aconseguit aturar a nivell mundial l’activitat i transformar els nostres hàbits de vida, portant una de les pitjors crisis econòmiques en dècades .

L’actual crisi sanitària ha sorgit de forma abrupta, impactant a tots els mercats, provocant que el mes de març fos un dels pitjors que es recorda en caigudes dels índexs borsaris. La recuperació gradual de la normalitat a partir del mes de juny ha permès també la recuperació dels mercats. Especialment el mes de novembre serà inoblidable per la vertiginosa pujada a les borses i apunta a un 2021 apassionant.

Entre l’optimisme i la cautela

Un cop finalitzat l’any, és important posar en valor que les principals incerteses que ens han acompanyat en 2020: l’aparició de vacunes eficaces contra el virus, la reactivació de les economies, el nou govern americà i el Brexit, han anat aclarint-se.

Els laboratoris farmacèutics han treballat a contrarellotge i, amb l’administració de les vacunes de Pfizer i BioNTech i Moderna, sembla que veiem la llum a la fi del túnel.

Ens trobem davant l’inici de la fi d’aquesta pandèmia. Mentrestant, continuen les mesures restrictives per frenar l’expansió del virus que segueix sense control i ens enfrontem a l’aparició al Regne Unit d’una nova soca, aparentment, més contagiosa i l’abast en l’efectivitat de les vacunes està sent investigada.

Estem davant una nova etapa i 2021 és l’any en el qual hem de posar tota la nostra força en superar els reptes que ens ha marcat l’any que s`ha acabat.

El principal d’ells és, sens dubte, restablir la salut i el retorn al funcionament normal de les economies, la qual cosa propiciaria un augment de l’PIB i, allò que és més important, donaria viabilitat a les empreses i possibilitat de millora dels seus beneficis que es traduiria en un bon presagi per als mercats financers. En tot cas, les incerteses i volatilitat que han acompanyat el mercat en aquest any històric, es reduiran considerablement a mesura que la nova normalitat vaja prenent forma.

Estem vivint una autèntica revolució tecnològica i social amb una profunda transformació digital i un canvi d’hàbits de la societat que han impulsat tendències que ja existien però que s’assentaran en els propers anys.

En el camp de les inversions el futur s’entreveu de color verd. Un dels principals reptes per a aquest nou exercici és l’impuls de les Inversions Socialment Responsables i la integració dels criteris ASG en els processos d’inversió dels fons d’inversió de la nostra gestora. La Unió Europea ha reforçat el seu compromís amb la sostenibilitat, els governs, el conjunt de la societat i els inversors aposten per un futur verd de manera que els criteris d’inversió basats en l’anàl·lisi dels riscos associats al canvi climàtic incrementaran el seu pes en la presa de decisions.

Els reptes de la nostra gestora en 2021

El principal repte al qual ens enfrontem seguirà sent continuar aconseguint rendibilitats adequades i consistents per als nostres clients. En aquest nou escenari en el qual les oportunitats d’inversió en actius sense risc a penes existeixen, és fonamental seguir insistint en la diversificació i en la inversió a llarg termini. Seguirem acompanyant als nostres clients i posarem tot el nostre esforç en traslladar el nostre profund convenciment que el fons d’inversió és la millor solució per a la inversió a mig i llarg termini.

Acompanyarem els nostres clients en els desafiaments del 2021, amb una àmplia gamma de fons que satisfaci les seves necessitats, i alhora siga transparent i senzilla, incorporant les últimes tendències en la gestió d’actius.

I per acabar ens agradaria compartir la nostra aposta a futur. Creiem que la inversió sostenible no està renyida amb la rendibilitat, sinó més aviat al contrari, ja que ajuda a controlar i reduir riscos, i complementa amb el seu enfocament la presa de decisions d’inversió.

A dia d’avui, Gescooperativo és una de les tres principals gestores nacionals per actius gestionats en fons sostenibles. Comptem amb 3 fons sostenibles per perfils conservador, moderat i decidit, amb un volum de patrimoni que supera els 800 milions d’euros. A més, esperem que en aquest nou any 2021, aquest tipus d’inversió obtinga un important impuls, gràcies a el suport de la Comissió Europea.

Què està passant als mercats?

Situació actual de la pandèmia?

La majoria dels països han anat relaxant les seues mesures de confinament, en un esforç per tornar a posar en marxa les seves economies, la qual cosa ha portat un increment de contagis amb desigual incidència per països. En l’últim mes, hem assistit a un augment de casos a Europa, amb Espanya i França al capdavant, mentre que els EUA i els països emergents registren una millora, encara que es mantenen xifres elevades, sobretot al Brasil i l’Índia.

No obstant això, a pesar de l’augment dels contagis, la situació difereix a la viscuda al març. D’una banda, s’ha incrementat el número de test a la població com a mesura de contenció del virus i per l’altra, s’ha reduït de manera considerable el nombre d’hospitalitzacions i la taxa de mortalitat, que se situa molt per sota de la registrada en la primera onada. El que sembla evident, és que fins que no s’aconsegueixi una vacuna o un tractament efectiu accessible a nivell mundial, resultarà difícil aconseguir els nivells de creixement previs a esta crisi. Pel que creiem que aquesta segona onada no serà tan intensa, però probablement serà més duradora.

Quant a la situació actual de la vacuna, dels 33 projectes de desenvolupament que a nivell mundial es troben en fase clínica; set d’ells, encapçalats per la Universitat d’Oxford, es troben en la seva fase final. També hem conegut en els últims dies, notícies molt positives per part dels principals laboratoris sobre nous test d’antígens, amb resultats ràpids i elevada efectivitat, que delimitarien el risc d’expansió del virus durant el període d’espera a la vacuna. Alguns governs es mostren optimistes en l’obtenció d’una vacuna efectiva abans de finals d’enguany, a tot això, les previsions parlen de finals de 2021 per a la vacunació massiva de la població.

La tornada a la nova normalitat

En els últims mesos hem assistit a una millora de les dades econòmiques, gràcies a la reobertura de les economies i al suport dels bancs centrals i governs. Tant les economies avançades com les emergents han registrat un fort impuls del comerç minorista després del període de confinament. No obstant això, després de l’eufòria que ha suposat la tornada a la nova normalitat, s’obre una etapa en la qual toca conviure amb l’amenaça de nous rebrots, un augment progressiu de la desocupació i una moderació en el consum. Per situar-nos en context, el PIB global contínua un 4% per sota dels nivells anteriors a març, la demanda de petroli es troba un 10% per sota i la desocupació als Estats Units duplica la xifra anterior a aquesta situació.

Als EUA hem vist una certa desacceleració en la recuperació i, encara que queda pendent l’aprovació del nou paquet d’ajudes fiscals que tractarà de reimpulsar l’economia, serà difícil treure’l abans de les eleccions.

A Espanya les dades no conviden a l’optimisme, les previsions del PIB del 3er trimestre parlen d’una pujada del 10%, encara que no acompanyarà tant la creació d’ocupació, ja que es veurà sobrecarregat pel sector serveis, que continuarà sent el més afectat.

Com a resum, i malgrat l’eufòria dels mercats vista en els últims mesos, les previsions de creixement tant per als EUA com per a Europa, continuen sent una incògnita, pel fet que qualsevol previsió, es veu ràpidament alterada per l’evolució de la pandèmia. Per això, creiem que la volta a nivells anteriors al Covid no arribarà fins a 2022, i les expectatives de recuperació en forma de V, ens semblen massa optimistes.

Les últimes actuacions dels Bancs Centrals

Hem assistit a un canvi en el marc d’actuació de la Reserva Federal que parla d’un objectiu d’inflació mitjana en el 2%. Això que pot semblar un canvi poc cridaner, té un gran impacte, ja que permet que la inflació supere temporalment la barrera del 2% i amb això retardar la pujada dels tipus d’interès als EUA, segurament fins a finals del 2023 o 2024.

Quant a la zona Euro, no hi ha hagut canvis en la seva política monetària, només en les seves previsions econòmiques per a este exercici, estimant un descens del PIB del 8% i un creixement del 5% en 2021. Creiem que la recuperació de l’economia de l’eurozona, fins a nivells previs al Covid, serà en 2022, i en alguns països es retardarà a 2023.

Davant l’escenari actual, la rendibilitat del deute sobirà és molt baixa. Quant al crèdit, el mercat primari de bonus corporatius ha incrementat la seva activitat, i és previsible que les companyies aprofiten este entorn de tipus baixos, per a continuar fent emissions en els pròxims mesos, assegurant-se d’esta manera, finançament a llarg termini amb un cost financer molt baix. Quant als inversors, la necessitat d’aconseguir una rendibilitat superior a la del deute públic o els bonus corporatius d’alta qualitat, provoca una relaxació dels criteris de risc, facilitant així la inversió en bonus sense grau d’inversió, i també els moviments cap als mercats de renda variable.

Què està passant amb les borses?

En l’últim mes les borses han pujat, obviant les notícies sobre l’augment de contagis i centrant-se en les expectatives de recuperació econòmica, i en l’esperança d’una vacuna en el curt termini. Ens sembla que el mercat ha descomptat massa aviat tots dos esdeveniments, ja que encara hi ha molta incertesa entorn de l’economia i a l’efectivitat de les potencials vacunes.

El comportament de les borses està sent asimètric, amb valors de creixement, com són els lligats a la tecnologia, amb una evolució molt positiva, mentre que en el costat oposat trobem valors més lligats al cicle econòmic com el sector financer o la indústria pesant.

Quant a distribució geogràfica observem diferències. Destaquen els EUA amb els seus índexs S&P 500 i Nasdaq recuperant tot el perdut per la Covid, i marcant nous màxims històrics durant l’estiu, fet que ha portat a les valoracions dels seus actius a nivells molt exigents. De fet, en aquests primers dies de setembre, estem veient correccions que, de moment, les estem considerant com a moviments de recollida de beneficis després de les fortes pujades.

A Europa el moviment registrat durant l’estiu ha estat molt lateral, amb l’Eurostoxx en un rang del 3.200-3.400. A priori, i encara que veiem una valoració més atractiva dels índexs europeus, és difícil veure un millor comportament de la borsa europea si no acompanya l’evolució del sector financer; veiem moviments corporatius a Espanya, i el BCE també intenta empènyer cap a fusions bancàries en la zona euro, però és difícil predir que aquests es concreten en el curt termini.

Els resultats empresarials en el 2n trimestre als EUA han resultat millor de l’esperat; la seva activitat econòmica es va parar menys; mentre que a Europa han resultat en línia amb allò que es preveu.

Les valoracions de les borses són exigents en termes absoluts i també respecte a les seves mitjanes històriques, i alguna cosa a tenir en compte: s’està produint una dissociació entre la valoració de les empreses, l’economia real i les previsions de beneficis dels pròxims anys. En este context, és molt rellevant la selecció de companyies, seguim centrats en empreses amb forta generació de caixa i visibilitat de resultats, evitant les empreses molt endeutades, les quals es puguen veure molt afectades, en cas que la pandèmia s’allargue més en el temps.

A Espanya, les companyies, en general, esperen que els beneficis milloren de manera significativa en 2021, encara que, probablement, no aconsegueixen els beneficis de l’any passat, i en sectors com l’oci i els viatges s’haurà d’esperar a 2022-2023 per a recuperar els nivells de 2019.

De cara als pròxims mesos, veiem diversos factors que poden generar incertesa i afectar els mercats, produint un augment de la volatilitat. Com per exemple, la proximitat de les eleccions als Estats Units o l’evolució de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. Quant a Europa, un tema que reprèn el protagonisme, després d’haver passat a un segon pla durant els últims mesos, són les negociacions sobre el Brexit. Creiem que la negociació apurarà els terminis marcats i encara que esperem algun tipus d’acord, les relacions s’han tensionat per les pretensions de Regne Unit d’incomplir l’acord de sortida amb la Unió Europea.

Veiem raons positives que donen suport a una recuperació gradual de les economies encara que no es produirà d’igual forma en tots els països, mercats, actius o sectors, però aquí és on és clau continuar posant el focus a mantenir les carteres diversificades. És sens dubte, la millor manera de reduir el risc i beneficiar-se de la rendibilitat dels diferents actius.

*Article elaborat per Gescooperativo, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva del Grup de Caixes Rurals.

*Podeu llegir-lo en castellà en el blog de Ruralvia.

Quines novetats ens trobem als mercats davant la “nova normalitat”?

Ens trobem en l’etapa de la «nova normalitat». Han passat més de 100 dies des que es van adoptar les mesures de confinament i restricció de l’activitat per intentar contenir la pandèmia causada pel coronavirus Covid-19. La fi de l’Estat d’Alarma a Espanya i la reobertura de les fronteres amb la UE apunten a una reactivació gradual de l’activitat econòmica, tot i que encara trobem moltes incerteses en l’àmbit sanitari i en l’econòmic.

Situació actual de la pandèmia

Amb gairebé 11 milions d’infectats al món, 521.355 morts i 5.767.410 de persones recuperades, la pandèmia està lluny de ser controlada a nivell mundial. De fet, el nombre de nous casos creix cada dia.

A Europa, el virus està més controlat, tot i que es manté en alerta davant el risc de rebrots. El focus de l’epidèmia s’ha traslladat a Amèrica, centrant-se en Estats Units i el Brasil, els països amb més contagis en els últims dies.

El volum de recursos destinats a combatre el virus a nivell mundial, tant des de l’àmbit públic com privat, no té precedents. El descobriment d’un tractament efectiu contra el coronavirus o una vacuna que es puga aplicar de forma massiva, canviaria definitivament l’escenari, tot i que les successives fases per les que passe el procés de creació de la vacuna, fan que siga difícil preveure que disposem d’ella a curt termini.

El major risc al qual s’enfronten actualment les economies, és el d’un rebrot de virus, de tal magnitud, que exigeixi tornar a el confinament, de manera que la recuperació econòmica està lligada a l’evolució de la pandèmia.

Recuperació desigual

No totes les economies estan implementant les mateixes mesures ni estan anant al mateix ritme, de manera que, l’impacte de la crisi serà asimètric per països. Les polítiques expansives adoptades pels governs incrementaran els dèficits públics de forma notable. Aquells països més endeutats patiran més, i la seva recuperació serà més complicada perquè el seu marge de maniobra és més limitat.

En tot cas, el ritme de la recuperació econòmica vindrà determinat en bona mesura per l’evolució que experimente la demanda interna i a Europa Occidental aquest epígraf té un pes de el 70% de l’PIB.

Una notícia molt positiva a Europa ha estat l’anunci del Fons de Reconstrucció Europeu, amb un volum de 750.000 milions d’euros. l’aprovació de la qual esperem que siga aprovada per tots els estats membres amb les menors modificacions possibles. Com sabeu, els països més perjudicats per la pandèmia, com Itàlia i Espanya, són els que rebrien la major part dels subsidis. A més, l’accés a aquests fons estarà subjecte a condicions i a un seguiment de l’acompliment de les reformes, que a mitjà termini afavoreixin el creixement econòmic.

El BCE, per la seva banda, amb l’objectiu d’estimular el consum i ajudar a la recuperació econòmica, ha augmentat la compra d’actius en els dos principals programes que té actualment en funcionament: 120.000 milions en el Programa de Compra d’Actius i 600.000 milions de euros fins als 1,35 bilions en el Programa de Compres per la Emergència de la Pandèmia.

La ràpida resposta dels bancs centrals i els governs, ha fet que els mercats s’hagen recuperat dels mínims des del març, però aquesta pujada tan vertical estaria descomptant una recuperació en V de l’economia que, a dia d’avui, sembla poc probable.

Què esperem a nivell macroeconòmic …

Ens enfrontem a una recessió profunda en l’economia amb caigudes de l’PIB a nivell mundial. En el seu informe de juny, en comparació amb el pronòstic d’abril de Perspectives de l’economia mundial (informe WEO, per les sigles en anglès), l’FMI pronostica una recessió mundial més profunda en 2020 i una recuperació més lenta en 2021. Es preveu que el producte mundial disminuirà 4,9 % el 2020 -o sigui, 1,9 punts percentuals menys que el projectat a l’abril- i que estarà seguit d’una recuperació parcial, amb un creixement de 5,4% el 2021.

El BCE ha actualitzat també les seves previsions econòmiques i espera que el PIB de la zona euro es contregui un 8,7% el 2020, per recuperar al voltant d’un 5% el 2021, però aquest repunt estaria condicionat a l’èxit dels governs en la contenció de virus i a l’efectivitat de les mesures preses per donar suport l’economia.

Les dades a Espanya són menys favorables, segons el Banc d’Espanya s’espera una contracció de l’PIB espanyol fins al 11,6% per a aquest any, a causa de l’exposició de la nostra economia a el sector serveis, especialment al turisme, que comportarà una recuperació més lenta que en el conjunt de la zona euro.

És aviat per calibrar l’abast de la recessió actual, de manera que som cauts davant la recuperació que estem veient a les borses, ja que les previsions de beneficis de les companyies estan envoltades d’incertesa i el seu reflex en la seva valoració també ha de prendre amb cautela. Segons la nostra opinió, hem de seguir sent prudents, més quan les companyies també es mostren contingudes en les seves estimacions de beneficis.

A tot això s’afegeix l’increment de la tensió entre els Estats Units i la Xina, al qual estem assistint en aquestes últimes setmanes i que, de moment, el mercat està obviant, però en qualsevol moment podria provocar una correcció o una consolidació de nivells després d’aquesta forta pujada.

Per tot això, insistim en tenir carteres diversificades, que és la millor manera d’atenuar les possibles retallades, sense renunciar a les pujades, centrant-nos en companyies de qualitat, amb baixos nivells de deute i amb important generació de caixa de forma recurrent.

Les tendències que han vingut per quedar-se …

La Covid-19 ha portat canvis en els comportaments dels consumidors que es preveuen duradors i l’increment de l’ús de la tecnologia és un d’ells. Els patrons de consum després del confinament, afavoreixen el desenvolupament de la digitalització, que s’aplica a sectors tan diversos com la distribució, alimentació, salut o entreteniment.

Una altra de les tendències que surt enfortida d’aquesta crisi és la Sostenibilitat. Els criteris ambientals, socials i de bon govern cada vegada tenen més importància per als inversors. De fet, el pressupost de la Unió Europea en el pla 2021-2027, vincula 1,85 bilions d’euros a l’economia sostenible. Les inversions sostenibles són una tendència que s’està consolidant a Europa i l’interès per aquest tipus d’inversions es va a incrementar.

El sector salut ha demostrat ser un dels més rellevants, actuant durant aquest període com a valor refugi. A dia d’avui segueix mostrant un major creixement, impulsat per les tendències demogràfiques, com l’envelliment de la població en la major part dels països occidentals, o els avenços científics. A més, la creixent preocupació de la societat per la salut, impulsarà el desenvolupament d’aquest sector, i concedirà una superioritat estratègica als països amb millor tecnologia i capacitat innovadora.

També esperem que augmenten les inversions mediambientals i en energies renovables, a l’igual que la de productes i serveis que contribueixin a un món més net i eficient.

La visió de construir, entre tots, un món més sostenible, ha anat calant a poc a poc en la societat: els millennials aspiren a treballar per un món millor, els governs llancen regulacions que obliguen a les empreses a reportar informació més enllà de la financera , i també les empreses integren en el seu discurs la sostenibilitat.

La gestió en els nostres fons …

En l’actual entorn de mercat, la caiguda dels tipus d’interès, la contracció econòmica i la incertesa, representen desafiaments importants i aquest és el moment d’ampliar l’horitzó d’inversió i buscar alternatives.

En Gescooperativo intentem buscar companyies generadores de caixa de forma consistent, amb balanços solvents, i això ho trobem en el sector tecnològic, en el que a dia d’avui estem sobreponderats en la majoria dels nostres fons.

Actualment tenim una posició de liquiditat mica superior a l’habitual per aprofitar la volatilitat típica de el període estival. En els fons de renda fixa, el major pes de la inversió es troba en deute públic espanyol; en els fons mixtos, s’ha reduït l’exposició a high yield, i també s’han reduït les durades de les carteres de renda fixa.

Quant als nostres fons mixtos conservadors, estan evolucionant raonablement bé, especialment els mixtos internacionals. Pensem que la recuperació serà més ràpida i pronunciada fora de les nostres fronteres.

Com a resum, hem configurat una estratègia defensiva, que consisteix a seleccionar inversions que, a mig termini, es vegen poc impactades per l’actual situació, i es troben a preus atractius.

*Article elaborat per Gescooperativo, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva de el Grup de Caixes Rurals. Actualizació de dades per part de Caixa Benicarló.

Caixa Benicarló llança el servei ‘Mis Finanzas’

‘Mis Finanzas’ és un nou servei per als clients de Caixa Benicarló usuaris de ruralvía, la banca online de l’entitat, que els permet gestionar els seus diners de manera autònoma, ràpida, còmoda i senzilla.

A través d’aquesta nova eina, disponible en ruralvía i ruralvía mòbil, els usuaris podran conèixer la situació i evolució del seu estat financer per al total control de les seues finances de forma més clara i amigable que fins ara.

Per a una millor anàlisi, en ‘Mis Finanzas’ les despeses es divideixen de manera automàtica en blocs com a Llar, Serveis, Impostos, Restaurants, Oci i Transport. A més, permet als usuaris establir metes d’estalvi. Una interessant funcionalitat que possibilita configurar objectius d’estalvi a curt, mitjà i llarg termini.

L’eina també compta amb un calendari financer per a poder consultar la informació de tot l’any, mensualment o dia a dia.

Pròximament, ‘Mis Finanzas’ incorporarà noves funcionalitats. Permetrà comparar despeses i ingressos entre perfils similars; es podrà fer una previsió de despeses; crear pressupostos per categories i comprovar com afectaria una nova despesa a la salut financera de l’usuari.

Aquest nou servei se inclou amb el pla de digitalització que Caixa Benicarló està duent a terme per a conjuntar la connexió tecnològica i emocional de l’entitat amb els seus clients. Un pas més en la humanització de la relació digital entitat-client, ja que quan les persones connecten es genera entre elles una relació de confiança mútua. Una confiança i proximitat que en l’àmbit digital de l’entitat, aconsegueix posant a la disposició dels seus clients eines financeres tecnològiques amb les quals sentir-se igual de prop que quan acudeixen a la seua oficina.

Quines novetats ens porten els mercats en les últimes setmanes?

Definitivament és un any complex

Els nostres gestors han de lidiar amb una situació plena d’incerteses, a la qual els experts la qualifiquen com, sense precedents, en molts aspectes. Habitualment, les decisions es basen en previsions; ningú pot pretendre conèixer el que pot oferir el futur i, per això, tota decisió d’inversió sempre ha comportat un risc. En la situació actual, aquesta incertesa es veu agreujada per imponderables de molt més calat que els habituals. I és que tenim moltes qüestions i dubtes encara pendents de resoldre en relació amb la fi d’aquesta pandèmia. Són eficaços els tractaments que s’estan desenvolupant ?, Quan arribarà la vacuna ?, Quant de temps trigarà a poder aplicar-se a escala mundial? Quines seran les seqüeles econòmiques de les mesures preses per aturar el virus? Serà possible erradicar el virus?… Prendre decisions amb tantes incerteses fa que haguem de ser més cauts del que és habitual.

El camí cap a la denominada «nova normalitat» és incert. Des de principis de maig, alguns governs europeus estan alçant progressivament les restriccions que s’havien imposat a l’activitat productiva i al moviment de ciutadans, per frenar l’expansió de la Covid-19. El major repte a què s’enfronten ara és buscar l’equilibri entre començar a reactivar les economies i evitar rebrots que podrien derivar en nous confinaments.

Les previsions econòmiques són poc favorables. La Comissió Europea va publicar el passat 6 de maig les seves previsions, que anticipen una caiguda del PIB a la Unió Europea del 7,7%. Probablement, els països del sud d’Europa acusaran amb més intensitat l’impacte de la crisi ,  previsiblement, la seva recuperació serà més lenta, per la seva major dependència al sector turisme. En el cas d’Espanya, la Comissió preveu una caiguda del PIB del 9,4% i una recuperació del 7% en 2021. La taxa d’atur fregaria el 19% el 2020 i baixaria al 17% el 2021, mentre que el dèficit es dispararia aquest any al 10,1% i es quedaria en el 6,7% l’any que ve.

L’Eurogrup activava el MEDE el passat divendres 15 de maig, amb la línia de crèdit de 240.000 milions d’euros per pal·liar els efectes de la pandèmia. Els estats que ho sol·liciten podran rebre un préstec per fins al 2% del seu PIB per cobrir despeses sanitàries, lligades a la crisi del coronavirus, el que per a Espanya suposen 25.000 milions d’euros. També com a novetat, el 8 de maig, la Comissió Europea va aprovar un pla amb l’objectiu que els Estats Europeus puguen donar suport a companyies nacionals, que hagen patit un gran deteriorament en la seva solvència, arran de la pandèmia. Aquesta capitalització pública, ha de ser l’últim recurs a què puguen acudir les empreses, i tindrà com a únic objectiu la viabilitat d’aquestes i, en el cas que supere el 22% del capital total de la companyia o els 250 milions d’inversió, haurà de comptar amb l’aprovació de la Comissió Europea. La presència de capital públic en companyies privades queda limitada a sis anys en el cas de companyies cotitzades, i set per no cotitzades. Durant aquest període, no es podran repartir dividends, ni recomprar accions i les operacions societàries es veuran limitades.

En tot cas, les desavinences entre alguns països de la UE a la crisi del Covid-19 han generat encara incertesa en mercats i ciutadans. A més, el veredicte de la Cort Suprema alemanya, sobre el programa de compra d’actius per part del BCE de 2015, podria arribar a limitar el marge de maniobra del BCE en la compra de bonus, tenint pitjors conseqüències en països amb situacions fiscals més febles com Itàlia, Portugal o Espanya.

 

 

 

 

 

 

 

 

Quina resposta veiem en els mercats a aquesta situació?

En el cas dels mercats de renda fixa, la setmana passada va estar marcada per les tensions, tant polítiques com comercials entre els EUA i la Xina. La renda fixa es troba fortament recolzada pels bancs centrals. I d’acord amb les dades macro que anem coneixent, augmenta la divergència entre les cotitzacions dels actius financers i l’economia real.

Els nivells de referència de les corbes de deute europeu s’han mogut poc durant la setmana passada. El deute alemany a 10 anys continua en el rang (0,52% – 0,55%), mentre que el deute espanyol continua amb el tímid degoteig a la baixa de les seves rendibilitats, el seu bonus a 10 anys té una rendibilitat anual del 0,75%, i els bonus amb venciment inferior a 2024, tenen rendibilitats negatives.

Als EUA, Powell revifa els temors a una recuperació més lenta del previst. En la seva intervenció en el Peterson Institute for International Economics, el president de la FED va afirmar que l’abast i la velocitat d’aquesta recessió econòmica no té precedents en la història moderna; encara que va descartar, al menys en el curt termini, una baixada de tipus a terreny negatiu, tal com demanava Trump.

Des de la segona quinzena de març, el comportament de les borses ha estat dispar, amb els índexs americans com Standard & Poors i Nasdaq acostant-se a nivells anteriors a la Covid-19, especialment l’índex tecnològic que té rendibilitats positives en l’any. Mentre que les borses europees mostren una recuperació més continguda. L’Eurostoxx, amb una recuperació al voltant del 15%, i l’Ibex al voltant del 10%. En la nostra opinió, les borses potser han pujat molt ràpid, el que ens fa ser també cauts. Aquesta revaloració no està justificada pels beneficis de les companyies, sinó més aviat per la manca d’alternatives d’inversió i perquè el mercat, amb cert optimisme, està descomptant una recuperació excessivament ràpida per la gravetat de la situació.

La gestió en els nostres fons …

Intentem buscar companyies generadores de caixa de forma consistent, amb balanços solvents i això ho trobem en el sector tecnològic, en el qual, a dia d’avui, estem sobre-ponderats en la majoria dels nostres fons.

A nivell global, en la gestió dels nostres fons ens posicionem més defensius amb uns nivells de liquiditat lleugerament superiors al l’habitual. En els fons de renda fixa el pes majoritari de la seva inversió es troba en deute públic espanyol; en els fons mixtos s’ha reduït l’exposició a high yield, i també s’han reduït les durades de les carteres de renda fixa.

Quant als nostres fons mixtos conservadors, estan evolucionant raonablement bé, especialment els mixtos internacionals. A futur, quan comencem a veure la sortida de la crisi, la recuperació vindrà probablement, per la part dels mercats internacionals.

Com a resum, a curt termini seguim veient una situació de molta incertesa, per la qual cosa mantenim una gestió prudent, però alhora estem analitzant companyies i l’evolució de la pandèmia, per un cop superada, posicionar-nos en atractives inversions a llarg termini, que puguen aprofitar-se de la recuperació, que segur arribarà.

*Article elaborat per Gescooperativo, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva del Grup de Caixes Rurals.

*Podeu llegir-lo en castellà en el blog de Ruralvia.

Caixa Benicarló creix un 8% en 2018

L’entitat cooperativa registra 5.130 socis

1.020.000 euros és el resultat net de benefici amb el qual Caixa Benicarló tanca l’exercici 2018.  El total d’actius administrats ha aplegat als 280 milions d’euros, el que suposa un creixement d’un 8% respecte a l’any anterior. L’entitat cooperativa de crèdit, que encapçala José Manuel Galán, va donar a conèixer aquestes xifres i d’altres d’interès, mitjançant l’Informe Anual 2018 que es va presentar en l’Assemblea General Ordinària celebrada el dimarts 11 de juny en l’Auditori Pedro Mercader de Benicarló.

En l’acte de presentació dels comptes de l’anterior exercici, Galán va definir el 2018 com un bon any: “ja que hem tingut una evolució favorable en les xifres de la nostra entitat. L’any passat vam gestionar un volum de negoci que gairebé supera els 341 milions d’euros i seguim comptant amb un nivell de solvència molt superior a l’exigit per la normativa vigent. A més, per a la tranquil·litat dels nostres socis i clients, contem amb un ràtio de capital del 17,38%, i un superàvit de 5,75 punts que pretenem seguir mantenint i augmentant cada any”.

El major creixement de l’entitat benicarlanda ha vingut donat de la mà dels depòsits, superant els 20 milions d’euros. Però, a més a més, el balanç anual de l’entitat recull altres dades d’interès com l’augment del número de clients i socis.  Es va tancar el 2018 amb 5.130 socis, el que suposa 200 altes més.

Caixa Benicarló ocupa a 30 persones en les seues 5 oficines de Benicarló, Peníscola i Càlig, exerceix una banca de proximitat i està compromesa en el desenvolupament i progrés de la societat que l’envolta. Fruit d’aquesta aposta són els 228.000€ en ajudes que va destinar a diferents sectors i associacions en 2018, retornant així una part important del benefici econòmic del seu balanç cap al progrés de la seua gent.

Caixa Benicarló llança Apple Pay

Caixa Rural Benicarló, entitat bancària de referència a nivell local, ofereix des d’avui als seus clients Apple Pay, un servei senzill, segur i privat que està transformant els pagaments per mòbil, permetent pagar de forma ràpida i còmoda.

El director comercial, Felipe Marzá Forner, afirma que Caixa Benicarló “segueix avançant en la seua aposta per facilitar el dia a dia dels seus clients dotant-los de la tecnologia més nova i innovadora, amb el suport de grans marques com Apple Pay”.

La seguretat i privadesa són fonamentals per a Apple Pay. Quan es realitza una compra a través d’Apple Pay, els nombres de la targeta no són emmagatzemats en el dispositiu ni en els servidors d’Apple. Cada transacció s’autoritza amb un codi de seguretat dinàmic únic per cada pagament.

Apple Pay és molt fàcil de configurar, els usuaris continuaran gaudint de tots els beneficis i avantatges de les seues targetes de crèdit o dèbit Visa de Caixa Rural.

Per a les compres en comerços, Apple Pay funciona amb iPhone ES, iPhone 6 i posteriors, així com amb Apple Watch. Per a pagaments en aplicacions mòbils i webs és molt senzill, tan sols fer doble clic en el botó lateral i mirar el mòbil amb Face ID o posar el dit en el Touch ID en funció del dispositiu, tot sense necessitat de registrar-se. Per a realitzar compres de productes o serveis en aplicacions o Safari, Apple Pay funciona amb iPhone ES, iPhone 6 i posteriors, iPad Pro, iPad (de cinquena generació), iPad Air 2 i iPad mini 3 i posteriors. A més, es pots usar Apple Pay en Safari des de qualsevol Mac llançats en 2012 o posteriors amb MacOS Sierra, manera que requereix confirmar el pagament en amb iPhone ES, iPhone 6 o posteriors o Apple Watch, o amb Touch ID en el nou MacBook Pro.

Per a més informació, podeu visitar la pàgina: www.ruralvia.com/applepay