Apren a fer compres online segures

Amb l’arribada del Black Friday, aquest divendres 27 de novembre, els comerços ens ofereixen sucoses ofertes i promocions tan en les botigues físiques com online. Aquest 2020, és més important que mai donar suport a la seua activitat econòmica, però si optem per comprar per internet, hem de fer-ho sempre en el marc de les compres online segures.

El VII Estudi Anual d’ECommerce 2020 elaborat per l’Associació Mundial de Comunicació, Publicitat i Màrqueting digital (IAB Spain) sosté que 7 de cada 10 usuaris realitza les seues compres de manera online, amb una despesa mitjana de 68€ mensuals. L’estudi afirma, també, que les raons per les quals aquests usuaris confien en les pàgines web es basen en factors com una bona experiència prèvia (81%), l’existència de formes de pagament segures (76%) i les bones intencions que els transmet la pàgina web de compra (65%).

Les mesures més eficaces per a fer les nostres compres online

Com podem comprovar, comprar en internet de manera segura s’ha convertit en el pa de cada dia per a moltes famílies, que prefereixen adquirir la seua roba o la compra mensual sense haver d’eixir al carrer. Això, en època de coronavirus, s’ha convertit en un factor de prevenció, però també ha donat lloc a un augment en el nombre de ciberdelictes.

Aquestes són algunes de les mesures més eficaces perquè pugues comprar online de la forma més segura, sobretot si sols fer-ho en pàgines de comerç d’altres països, on existeix la possibilitat que no hi haja tants mètodes de protecció.

Fixa’t bé en la garantia. A l’hora d’examinar les ofertes de la botiga, tingues en compte la garantia que està establida per la legalitat. A Espanya és de dos anys per als productes nous, entre sis mesos i un any per als de segona mà, segons si compres a un particular o a un profesional, i tres mesos per a les reparacions.

Comprova el mètode de pagament. En el cas que solament pugues realitzar el pagament per transferència, és millor que no continues l’operació. Has de buscar mètodes de pagament segurs i variats, a més de comprovar de primera mà les despeses d’enviament per a la teua comunitat autònoma. En aquest aspecte, les targetes virtuals són grans aliades per a planificar totes les teues despeses i reforçar la teua seguretat enfront dels ciberdelictes.

Busca informació sobre la botiga. Si no coneixes molt bé el comerç, sempre és bona idea donar una ullada a les ressenyes. En llocs com Amazon o Google Shopping i en apps com Influester tens un gran mercat amb opinions de tota classe, per a conèixer de primera mà si els béns d’una botiga són de fiar o no.

Tingues cura amb les Wifis públiques. En moltes ocasions, no prestem importància a la necessitat de comptar amb mesures de seguretat mòbil per a protegir-nos en internet. Les Wifis públiques són fàcils de hackejar, així que no és recomanable comprar els nostres productes a través d’elles.

Descarrega apps de llocs oficials. Abans de comprar un producte, és possible que apareguen algunes finestres emergents que et demanen instal·lar una app per a completar la compra. El millor és que verifiques que aquestes apps són oficials i es poden descarregar des de Google Play i Apple Store, perquè és l’única manera d’assegurar-te que compleixen els paràmetres que busques en les teues compres online segures.

Compra en comerços CES. El Comerç Electrònic Segur (CES) garanteix que l’establiment compta amb un protocol de seguretat doble que verifica la teua identitat a l’hora de pagar amb les teues targetes. A través d’un One Time Password (OTP) se’t demanarà una contrasenya d’un sol ús, que et permetrà comprar el teu producte sense dificultats.

Comptat i debatut, sempre és convenient que investigues l’origen de la botiga i els seus mètodes de pagament, però també que tingues en compte el lloc des del qual et connectes a internet. Si segueixes aquests passos un a un, tindràs una bona guia per a afrontar les teues compres online segures amb tota tranquil·litat.

L’Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) i el Ministeri De Sanitat, Serveis Socials i Igualtat han preparat un informe, «Compra segura en Internet», que et proporciona moltes altres mesures per a salvaguardar les teues dades quan gestiones les teues compres.  Dona-li una ullada i anima’t a escriure un decàleg propi que tinga en compte els teus hàbits de compra i estalvi en la xarxa.

Els mètodes de pagament segur del Grup Caixa Rural

Els clients del Grup Caixa Rural poden realitzar les seues compres online usant els mètodes de pagament que els facilita la seua entitat, amb targetes o fins i tot utilitzant Bizum en els comerços electrònics que ho admeten.

Cadascuna de les entitats que conformen el Grup Caixa Rural treballa per a oferir la major seguretat als seus clients en les compres online, amb els mètodes de pagament segur que els ofereixen l’app Ruralvía Pay (disponible en Google Play o l’Apple Store), Google Pay, Samsung Pay o Apple Pay, en funció del dispositiu que utilitzen.

Si encara no eres client, però t’agradaria formar part de la nostra família i gaudir de la tranquil·litat de realitzar compres online segures, pots acudir a la teua oficina de confiança, o realitzar el procés descarregar-te l’app ruralvía mòbil, prémer el botó ‘Fes-te Client’ i seguir els passos que t’anirà marcant el procés.

-Tria l’entitat de Caixa Rural de la qual et vulgues fer client.

-Completa la informació que et sol·licitem a través d’un formulari.

-Guarda el DNI a prop per a enviar-lo quan te’l demanem.

-Rebràs una videotrucada per a confirmar la teua identitat.

-El procés acabarà amb la signatura online dels documents.