Setmana de la Ciència= interès i diversió per a tots

Per cinqué any consecutiu, a Benicarló es demostra que la ciència és divertida, interessant i per a tots els públics. D’això s’encarrega durant la Setmana de la Ciència, l’Ajuntament de la ciutat i l’Associació  ABACS -Associació per a la Promoció de la Ciència i la Salut-. Tots dos són impulsors d’este important esdeveniment cultural que tindrà lloc fins diumenge 14 de maig. Activitats ben variades, centrades en temes com la intel·ligència artificial, la genètica o les noves tecnologies, sense oblidar el teatre i la música composen el programa de la setmana més científica de l’any.

Totes les xarrades tindran lloc al Saló d’Actes de Caixa Benicarló i ens aproparan, un any més, destacades personalitats del món de la ciència i l’enginyeria, en una de les contades cites a Espanya dedicades a la divulgació i promoció del coneixement científic.

Tot i que la Setmana de la Ciència començava este dimecres 10 amb el projecte «La ciència al Mercat», en el qual participen grups escolars de diferents centres educatius. Dijous 11 per la tarde s’obri el cicle de conferències amb la xerrada, «El paisatge, el gran oblidat», a càrrec del geòleg i catedràtic de l’Institut Cristòfol Despuig, Àlvar Arasa, en el marc de les xarrades «Eines per a un planeta que respira» que organitza l’Associació Cultural Alambor i la regidoria de Medi Ambient.

A partir de divendres, arribaran els actes centrals del programa. A les 19.30 hores serà el torn de les enginyeres biomèdiques i de telecomunicacions Belén Fos i Ana Maria Jiménez, que plantejaran i respondran a aquesta suggestiva pregunta: «Vehicles que es condueixen a soles, mòbils que ens vigilen…una amenaça de les màquines?»

Javier Fernández Panadero, un habitual de la Setmana de la Ciència, agafarà el relleu de la divulgació científica a les 22:30h amb el seu peculiar estil que barreja a parts iguals la diversió, l’humor, i la rigorositat científica. El físic de la Universitat Complutense oferirà una xarrada pràctica amb el lema «Ací no s’opina, es mesura».

Dissabte 13, a les 19.00 hores, serà el torn del doctor en Biologia i facultatiu de la Unitat de Genètica de l’Hospital La Fe, José María Millan. El reconegut científic oferirà una xarrada sobre «Genètica i salut: naixem programats o ens re-programem?», qüestió a la que respondrà a la llum de les últimes investigacions en biomedicina i genòmica.

Ja a les 23.00 hores, l’enginyer de Telecomunicacions Carlos Hernández, sorprendrà al públic assistent amb els «Instruments Musicals del Futur», en una xarrada de caràcter pràctic en què els participants podran tocar música en instruments activats per una xarxa wifi o a través de sensors de freqüència o moviment.

La V Setmana de la Ciència es tancarà amb la producció teatral «Crea», per a xiquets i xiquetes de 6 a 12 anys. La companyia «Dinamo Producció» planteja, en aquesta obra, que quan la imaginació es posa a treballar naixen els avenços, es resolen els problemes i es troben arguments per a afrontar els nous reptes.

Sense dubte, una edició més, amb la Setmana de la Ciència de Benicarló viurem una apassionant aventura de divulgació científica!

Foto: Ajuntament de Benicarló